Događaji

Znanstveni skup

U HAZU-u održan simpoziji povodom 70. obljetnice Tesline smrti

U HAZU-u održan simpoziji povodom 70. obljetnice Tesline smrti

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti obilježila je 70. obljetnicu smrti svog počasnog člana Nikole Tesle međunarodnim znanstvenim skupom Znanstveno i tehničko nasljeđe Nikole Tesle koji je održan u Akademijinoj Preporodnoj dvorani u Zagrebu.

Simpozij je održan na dan kad je 1896. Tesla izabran počasnim članom Akademije. Kako su izvijestili iz HAZU-a, na skupu su govorili akademik Stanko Popović, o Tesli i njegovom doprinosu otkriću rengenskih zraka, Catherine Bréchignac, glavna tajnica Akademije znanosti Francuskog instituta, govorila je o Tesli i znanstvenoj metodi, Mordechai Segev iz Izraela o svjetlu i neredu, Bimal K. Bose iz SAD-a o energiji, globalnom zatopljenju i ulozi elektronike te Kurt R. Richter iz Austrije o razvoju komunikacije od Tesle i Marconija do satelita.

"Postoji mnogo dokaza o Teslinim zaslugama u otkriću rengenskih zraka s kojima je eksperimentirao još 1894., dvije godine prije Rőntgena koji je 1901. prvi dobio Nobelovu nagradu za fiziku. Nikada nećemo saznati tko bi dobio Nobelovu nagradu za otkriće rendgenskih zraka da Teslin rad nije 1895. progutao požar u laboratoriju. Najmanje što možemo učiniti je da cijenimo njegov pionirski rad na ovom području", kazao je akademik Popović koji je istaknuo da je Tesla, uz oko 300 patenata, teorijski i eksprimentalno mnogo pridonio otkrivanju i razumijevanju nekoliko temeljnih pojmova u fizici, za koje su nagrađeni drugi znanstvenici, poput radija, radara, lasera, daljinskog upravljanja, robota i bežičnog prijenosa energije.

Catherine Bréchignac govorila je o početku znanstvenog pristupa pojavama u prirodi od antičkih mislioca do suvremenog doba i istaknula veze Tesle s Jamesom Maxwellom koji je 1864. razvio teoriju elektromagnetizma kojom je povezao električne i magnetske pojave. "Tesla je oživotvorio Maxwellovu teoriju tridesetak godina kasnije", istaknula je Bréchignac.

Bimal Bose je govorio o utjecaju fosilnih goriva na zagađenje i u tom smislu istaknuo važnost korištenja električne energije, kao i obnovljivih izvora energije i hibridnih vozila.

U predvorju Preporodne dvorane otvorena je izložba skulptura posvećenih Nikoli Tesli akademskog kipara Pere Jelisića koja će se moći razgledati do 7. siječnja 2014., kad pada 71. obljetnica Tesline smrti.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.