Lifestyle

veliki izumitelj

Godišnjica smrti Nikole Tesle: Pet činjenica koje možda niste znali o njemu

Godišnjica smrti Nikole Tesle: Pet činjenica koje možda niste znali o njemu
RTL Arhiva

Nikola Tesla velikan je čitavog čovječanstva bez čijih otkrića, izuma i patenata bi bila nezamisliva suvremena civilizacija. Danas se obilježava 75. godišnjica njegove smrti. Donosimo vam pet činjenica o njemu.

1. Bio je vrlo duhovit

Iako to mnogi nisu znali, Tesla je imao odličan smisao za humor. Nakon večere sa piscem i pjesnikom Rudyardom Kiplingom, napisao je kratko pismo prijatelju:
“Pa što se to događa sa Kiplingom? Usudio se pozvati me na večeru u opskurnom hotelu s dlakama i žoharima u juhi.”

2. Edison i Tesla su bili rivali, ali ne i zakleti neprijatelji

Iako se njihov odnos često karakterizira kao neprijateljski, nije baš bilo tako. Na početku karijere, Tesla je radio za Edisona, da bi ga kasnije napustio zbog rada na svojem projektu. Edison je bio prisutan na nekim Teslinim predavanjima, a također mu je ustupio i svoj laboratorij.

3. Ideju za smartphone razvio je 1901.

Iako nije bila sprovedena u djelo, Tesla je s poslovnim partnerom J.P Morganom radio na frekvenciji koja će se emitirati na uređaj koji se drži u ruci. Drugim riječima, Tesla je već tada zamislio smartphone i bežični internet.

4. Nije podnosio bisere

Tesla do tolike mjere nije volio bisere da je odbijao pričati sa ženama koje ih nose. Jednoga dana poslao je kući svoju tajnicu jer ih je nosila. Tesla je pak svaki dan na večeru nosio bijele rukavice i bio ponosan na svoj stil.

5. Fotografsko pamćenje i pretjerane higijenske navike

Tesla je bio u stanju zapamtiti knjige i slike, a imao je i snažnu maštu kao i sposobnost vizualizacije u tri dimenzije. Upravo mu je ta sposobnost pomogla da se bori protiv zastrašujućih noćnih mora koje je imao kao dijete. A da bi pobijedio strah od kolere od koje je patio kao tinejdžer, razvio je pretjerane higijenske navike.


Reci što misliš!