Događaji

volontiranje

10 tisuća volontera u VCZ bazi

10 tisuća volontera u VCZ bazi

U Novu godinu mnogi ulaze s novim odlukama. Mnogi su, čini se podvukli crtu, i odlučili se na volontiranje. Pokazuju to podaci online baze Volonterskog centra Zagreb, koja je 6. siječnja dobila svog 10.000. registriranog volontera.

Znači li to da je stvarna brojka volontera u našoj zemlji puno veća?

"Podaci za 2012-tu godinu govore o 19 i pol tisuća prijavljenih volontera. Ako to usporedite s bazom VCZ-a, ispada da mi imamo preko polovice svih registriranih volontera, što sigurno nije slučaj. Tako da ovim putem ohrabrujem organizatore volontiranja da prijavljuju sebe, svoje volontere kao i njihove volonterske sate", rekla nam je Ivana Kordić iz Volonterskog centra Zagreb, koja nam je otkrila da volontera najviše ima u studentskoj populaciji, čak 39 posto.

Gleda li se dob, najbrojniji su u skupini od 18 do 30 godina - 58 posto. Zaposlenih je 16, nezaposlenih 17 posto. A zanimljiv je i odnos muškaraca i žena volontera.

"81 posto je žena, a 19 posto muškaraca. Šaljem jedan veliki apel i izazov muškarcima da pokažu svoj entuzijazam i želju za volontiranjem te da upoznaju tu hrpu divnih žena koje pršte od volonterske energije," našalila se naša sugovornica.

VCZ-ova baza jedini je alat trenutno dostupan u Hrvatskoj, koji na automatiziran način povezuje potencijalne volontere s organizatorima volontiranja, kojih je u VCZ-ovoj bazi svega 378, što je prema Ivaninom mišljenju, premalo. A nedostaje i kvalitetnih koordinatora volontera.

"Koji zapravo drže sve konce volonterskog programa u jednoj neprofitnoj organizaciji u svojim rukama. Oni su garancija kvalitetnih programa i toga da ljudi nešto nauče kroz svoje volontiranje. A dobro je i za samu organizaciju da navede ljude da ostanu dugoročno, a ne da naprave jednu akciju i odu", ističe Ivana.

Većina volontera radije volontira na domaćem terenu, no ima i onih koji se odvaže na akcije izvan granica Lijepe naše, poput Ivane.

"Bila sam u Belgiji prije nekoliko godina u prihvatilištu za tražitelje azila. Provela sam jedno divno ljeto. Smještaj i hrana su mi bili plaćeni. Kroz volonterski rad otvorile su mi se oči za život azilanata u EU. Još uvijek imam ta prekrasna sjećanja i prijateljstva koja od onda traju".

A traju i prijave za volonterski Oskar. Do 18. siječnja traje javni natječaj za najboljeg volontera u Gradu Zagrebu u 2013. godini.

Na web stranici VCZ-a mogu se pronaći uvjeti natječaja. Želite li i vi postati 'Oskarovac'u 2014., imate priliku sada na početku godine krenuti u zanimljivu, hvalevrijednu avanturu volontiranja. Ivana nam je dala odgovor na pitanje - zašto bi baš to trebali i početi.

"Kad dobijete osjećaj da kroz volontiranje možete nekome pomoći i da možete pomoći sebi, otkrivanjem svojih skrivenih talenata, to vam onda otvara puno pozitivniju perspektivu o životu", poručuje Ivana.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.