Događaji

"Menadžment volontera":

Rad volontera u RH i dalje nedovoljno organiziran

 Rad volontera u RH i dalje nedovoljno organiziran

Rad volontera u Hrvatskoj, unatoč brojnim organizacijama, još uvijek je nedovoljno organiziran. Loše upravljanje volonterima i nedostatak koordinacije rezultiraju nedovoljnim iskorištavanjem tog izuzetnog potencijala, slažu se udruge kojima je danas u Zagrebu predstavljen priručnik "Menadžment volontera".

 

U bazi Volonterskog centra Zagreb upisano je 14 195 građana koji žele volontirati, a u ovoj im je godini ponuđeno tek 2 079 mjesta, istaknula je jedna od autorica priručnika Ivana Kordić. Dokaz je to nepostojanja kvalitetnog upravljanja volonterima. Takvih primjera ima i u aktualnoj izbjegličkoj krizi ističe Kordić.

"Svi ste čuli za inicijativu "Are you Syrius". Način na koji se to voloniranje odvija tamo je drugačije od onoga u okviru organizacije. I jedno i drugo je vrijedno. Ali ako želimo dugoročnost i održivost i iskorištavanje potencijala trebamo im dati nekakvu strukturu", rekla je Kordić.

Kordić je s Jelom Prgić Znika iz Volonterskog centra Zagreb izradila priručnik Menadžment volontiranja koji svim pojedincima i organizacijama daje osnove za pravilno upravljanje ljudima koji žele pokloniti svoje slobodno vrijeme. Centar je također novcem Europske unije proveo edukaciju volontera. Kroz program obuke za koordinatoricu prošla je i knjižničarka Sanja Bunić.

"To je nešto što je promijenilo moj život i ja sam onda počela volontirati prvo kao volonter VCZ-a počela sam volontirati s beskućnicima i onda se iz toga razvio jedan projekt koji je sa mnom pokrenuo jedan beskućnik", rekla je Bunić.

Zrinki Dumančić edukacija je pomogla u trenutku kada se u kratkom roku mreža volontera njezine udruge CIP IDEM povećala s nekoliko na 36. Raznim programima pomažu djeci s poteškoćama prilikom uključivanja u školovanje.

"Volontiranje je za mene prilika da pomognemo, da svoje slobodno vrijeme usmjerimo na neke ciljeve koji su korini većem broju ljudi, ali nam i ono pruža iskustva i znanja koje ne stječemo svojim formalnim obrazovanjem i ono nas izgrađuje kao osobe", rekla je Dumančić.

Uz sva dobra djela koja čine volonteri ključna je i njihova uloga u izgradnji građanskog društva, poručuju u Volonterskom centru Zagreb, jer volonteri su i nosioci društvenih promjena.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.