Događaji

Tri dana glasovanja

Egipćani drugi dan glasuju na referendumu o ustavu

Egipćani drugi dan glasuju na referendumu o ustavu

Egipćani u srijedu drugi dan glasuju o novom ustavu a sudjelovanje na tom referendumu je presudno za vrhovnog vojnog zapovjednika Abdela Fataha al-Sisija, koji ne skriva želju da se kandidira na predsjedničkim izborima.

Očekuje se nadmoćna pobjeda pristaša novog ustava na ovom referendumu koji je zapravo plebiscit za generala Sisija, novog prvog čovjeka arapske zemlje s najvećim brojem stanovnika, nakon svrgavanja islamističkog predsjednika Mohameda Mursija 3. srpnja.

Tri dana prije glasovanja, Sisi koji je i potpredsjednik vlade i ministar obrane, pozvao je 53 milijuna birača da glasuju 'za', dodajući da će se na predsjedničkim izborima planiranim u 2014. kandidirati ako to "narod želi" i ako vojska podupre njegovu kandidaturu.

U utorak je barem devet osoba poginulo a oko 250 je uhićeno u prosvjedima Mursijevih pristaša. Pritaše svrgnutog predsjednika pozvali su na bojkot referenduma.

Egipatska glasila koja jednodušno pozivaju da se glasuje 'za', u srijedu su izrazila zadovoljstvo zbog referenduma. Vladin dnevnik Al-Džumhurija izašao je s naslovnicom: "Egipćani odlučuju o svojoj budućnosti" a neovisni list Al-Masri al-Jum ističe da "narod ponavlja revoluciju na biralištima".

Novi temeljni zakon pripremilo je povjerenstvo koje je imenovala prijelazna vlada koju je sastavio general Sisi nakon 3. srpnja, pošto je osobno objavio informaciju o svrgavanju i uhićenju Muhameda Mursija, prvog civilnog predsjednika Egipta i jedinog koji je izabran na demokratskim izborima.

Da bi zajamčila sigurnost tijekom glasovanja koje se završava u srijedu navečer, vlada je rasporedila 160.000 vojnika i 200.000 policajaca.

Neke organizacije za ljudska prava upozorile su na ozračje straha i represije, ali većina stanovnika podupire generala Sisija, čije su fotografije izvješene na ulicama i gotovo u svakoj trgovini u Kairu.

Analitičari ocjenjuju da nova vlast gleda na referendum kao na priliku da na biralištu potvrdi ono što njezini kritičari smatraju "državnim udarom".

"Treba im jasno glasovanje naroda o povjerenju, što će generalu Sisiju omogućiti da se kandidira na predsjedničkim izborima ako to odluči", ocijenio je Andrew Hammond, stručnjak u Europskom vijeću za vanjske poslove.

Iz novog ustava su izbačene odredbe dodane u vrijeme dok je Mursi bio predsjednik koje povećavaju vjerske dužnosti. No on neznatno mijenja institucijske ovlasti, napose predsjedničke, a donekle jača ionako velike ovlasti vojske.

Ishod referenduma bit će poznat tek za nekoliko dana, ali sama njegova provedba omogućuje da američki Kongres ovog tjedna donese odluku na temelju koje će predsjednik Barack Obama moći isplatiti Egiptu gotovo milijardu dolara, pošto mu je ukinuo dio velike vojne pomoći.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.