Politika

Restrikcije

Egipatski sud Mubarakovim političarima zabranio izbore

Egipatski sud Mubarakovim političarima zabranio izbore

Egipatski sud u utorak je čelnicima Nacionalne demokratske stranke bivšega predsjednika Hosnija Mubaraka zabranio sudjelovanje u bilo kojim predstojećim izborima, izvijestio je sudac toga suda.

Sudac Karim Hazem nije objavio imena, titule niti broj političara na koje se odluka odnosi.

Mubarakova je stranka raspuštena prije tri godine, nakon pobune u zemlji koja je rezultirala njegovim svrgavanjem s vlasti.

Slučaj je prije nekoliko mjeseci pred sud iznio jedan egipatski odvjetnik. Sudski izvori navode da sudac ne smije iznijeti imena čelnika na koje se odluka odnosi, već će to biti prepušteno izbornom povjerenstvu.

Na predsjedničkim izborima koji će se u Egiptu održati ovaj mjesec očekuje se pobjeda vojnoga zapovjednika Abdela Fattaha al-Sisija, a egipatski liberali strahuju da bi se zbog slabosti aktualnih političkih stranaka na vlast nakon parlamentarnih izbora mogli vratiti brojni političari iz Mubarakova razdoblja.

Najaktivnijoj političkoj skupini u zemlji Muslimanskome bratstvu koje je osvojilo svih pet izbora održanih nakon Mubarakova svrgavanja s vlasti, sud je prošle godine zabranio djelovanje pošto je vojska s vlasti svrgnula jednog od njezinih čelnika, predsjednika Egipta Mohameda Mursija.

Sisi je u intervjuu u programu televizije u ponedjeljak rekao da "nema pomirbe s Bratstvom dok je on na vlasti" te da će "skupina prestati postojati ukoliko on postane predsjednik države".


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.