Događaji

Povratak domovima

Evakuirano 11 tisuća stanovnika, štete stotine milijuna kuna

Evakuirano 11 tisuća stanovnika, štete stotine milijuna kuna

Iako razina Save polako opada, dio sela u Slavoniji još je ugrožen zbog opasnosti da natopljeni nasipi popuste. Prema podacima državnog Stožera za zaštitu i spašavanje, oko 11 tisuća ljudi dosad je evakuirano iz Gunje, Strošinaca, Račinovaca, Rajeva Sela te djelomično iz Posavskih Podgajaca. Na terenu je angažirano ukupno četiri tisuće pripadnika interventnih službi - vojske, vatrogasaca, Gorske službe spašavanja, Crvenog križa, Hrvatskih voda, i brojni volonteri.

Na područje Brodsko-posavske županije počeo je povratak evakuiranih nakon što je stožer ukinuo izvanredno stanje. Nasip i ekipe u Brodu danas je obišao predsjednik Josipović.

''Ovdje je zaista uz velike napore i ogromno zalaganje i profesionalnih službi, vojske, policije, vatrogasaca i ostalih, i svih stanovnika grad srećom sačuvan'', rekao je Josipović.

U ponedjeljak na brodskom području opet počinje nastava. No ophodnje na nasipima nastavljaju danonoćna dežurstva, kao i u Vukovarsko-srijemskoj županiji. U Županji, gdje je na igralištu Sladorane otvoren prihvatni centar za volontere, župan Božo Galić nakon definiranih planova stožera priznao je da je situacija nadrasla mogućnosti lokalne sredine.

''Mislim da je dobro što je država proglasila katastrofu, definirala stožer. Možda bi bilo dobro da je još koji dan ranije to bilo. Naši kapaciteti nisu takvi da možemo to pratiti'', rekao je Galić.

O stanju na terenu izvijestio je zapovjednik kopnene vojske Dragutin Repinc. U Rajevo selo voda još prodire, no sporije. U Posavskim Podgajcima pala je nakon otvaranja kanala prema šumi, rekao je general.

''Dobra je vijest što voda ipak ne raste dramatično kao što je to, recimo na području Strošinaca i Soljana, bila jučer. Ali to ne znači da opasnosti nema'', kazao je Repinc.

Isto upozorava i ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Jadran Perinić.

''Ovo nije prilika za samoposlugu. Ovo je prilika zapravo da pokažemo svoju snagu i jedinstvo koje je usmjereno na spašavanje onoga što se spasiti da. A kasnije, i to vrlo brzo nadamo se, na sanaciju terena i da čim prije tim ljudima omogućimo normalan život na tim prostorima'', poručio je šef DUZS-a.

Dotad najvažniji je oprez, jer je za cijelu Vukovarsko-srijemsku i Brodsko-posavsku županiju te gradove Lipik, Pleternicu, Kostajnicu i Dvor na Uni proglašena opasnost od epidemije. Štete od nezapamćene poplave na istoku Hrvatske, prema prvim procjenama, broje se u stotinama milijuna kuna. A tko je kriv za puknuće nasipa u Rajevu selu, ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina kaže, prerano je reći, jer istraga nije gotova a sva vještačenja tek slijede. Opovrgnuo je navode da su Hrvatske vode napustile nasipe.

''Dezinformacije. Imamo preko 600 km poplavljenog područja koje je kotlina. Odrađene su sve mjere od strane Hrvatskih voda koje su se mogle napraviti. Puknuće nasipa, milenijski vodostaj, katastrofa. Jednostavno, 200 km nasipa smo branili, nije se moglo obraniti. Pitanje je zašto je pukao nasip baš u Rajevom selu, koji je zadnji rađen i koji je najnoviji'', poručio je Jakovina.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.