Događaji

Zaštita od poplava

Hrvatske vode rade na zaštiti grada Karlovca u obrani od poplava

Hrvatske vode rade na zaštiti grada Karlovca u obrani od poplava

Kako bi se osigurala maksimalna zaštita Grada Karlovca, Hrvatske vode pripremaju cjeloviti projekt rješenja zaštite od poplava ukupne procijenjene vrijednosti od oko 465.000.000 kuna kroz izradu studiju izvedivosti, idejnih i glavnih projekata, studiju utjecaja na okoliš i prirodu, te grade kritične dijelove sustava u skladu sa financijskim mogućnostima.

S obzirom da je Grad Karlovac ugrožen od velikih voda Kupe, Korane i Mrežnice Hrvatske vode i Grad surađuju na nizu strateški važnih projekata kojima će se, ističe se u priopćenju Hrvatskiv voda, osigurati zaštita stanovništva i poboljšati sustav obrane od poplava.

Trenutno su u izgradnji zaštitni nasipi na području ušća Korane u Kupu u Gornjem Mekušju. Dovršen je nasip uz Kupu, dužine 2,265 km, te dionica spojnog nasipa između Kupe i Korane, dužine 1,184 km. Ugovorena je i izgradnja treće dionice - nasipa uz Koranu, dužine 801 metar, koja se zbog loših vremenskih uvjeta ne uspijeva realizirati.

Ugovorena je i izrada 108 metara nasipa potrebnog za zatvaranje dijela postojeće ceste - nasipa (peta dionica). Ukupno će biti izgrađeno 4,358 km nasipa. Dovršetak radova planiran je u 2015. godini.

Izgradnja brze ceste kroz Karlovac, Vukmanićki Cerovac - Mostanje, (investitor Hrvatske ceste), uvjetovana je izgradnjom nasipa uz Koranu i Mrežnicu, ukupne dužine 3,4 km i regulaciju potoka Sajevac, dužine 1,8 km. Za ove objekte ishođena je građevinska dozvola i ugovoren parcelacijski elaborat. Hrvatske vode će preuzeti obvezu izgradnje nasipa i regulaciju potoka. Da bi se gradnja realizirala, potrebno je otkupiti zemljište, a ovisno o otkupu kreće se u realizaciju izgradnje objekata u 2015. godini. Hrvatske vode će 2015. godine raspisati natječaj za gradnju ovog objekta.

U tijeku je izrada idejnog projekta lijevog kupskog nasipa od Selca do Rečice, dužine 12 km na temelju kojeg će se zatražiti lokacijska dozvola. Rok izrade projekta je ožujak 2015. iza čega se očekuje lokacijska dozvola te ugovaranje i izrada glavnog projekta.

Od planiranih radova u 2015. godini koji se tiču izgradnje, ističe se dovršetak gradnje nasipa uz Koranu na području Gornjeg Mekušja, izgradnja nasipa uz Koranu i Mrežnicu vezano uz izgradnju brze ceste kroz Karlovac, Vukmanićki Cerovac - Mostanje, dužine 3,4 km.

U pripremi su, među ostalim i projekti zaštite od poplava koji će biti sufinancirani sredstvima iz EU fondova, pa je tako u tijeku je izrada studijske dokumentacije za pripremu projekata zaštite od poplava iz EU fondova na slivu Kupe, s naglaskom na projekte zaštite od poplava na području Karlovca.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.