Događaji

Tužbe Hrvatske i Srbije odbačene u potpunosti

ICJ: Presuda Međunarodnog suda pravde udarna vijest u BiH

ICJ: Presuda Međunarodnog suda pravde udarna vijest u BiH

Presuda Međunarodnog suda pravde (ICJ) kojima je odbačena tužba Hrvatske protiv Srbije za genocid kao i srbijanska protutužba vijesti su koje u utorak na udarnim mjestima prenose svi elektronički mediji u Bosni i Hercegovini.

Prenoseći sadržaj presude objavljene tijekom dana u Den Haagu javni servisi BHT 1 i BH Radio 1 ističu kako je ovime stavljena točka na postupak započet još 1999. godine te kako su odluke ICJ-a konačne i obvezujuće za obje države.

"Tužbe Hrvatske i Srbije odbačene u potpunosti", naslov je kojim je o današnjoj presudi na mrežnim stranicama izvijestio sarajevski "Dnevni avaz", a na isti način izvijestile su i banjolučke "Nezavisne novine".

Presuda u slučaju uzajamnih tužbi Hrvatske i Srbije za genocid u BiH je iščekivana s posebnom pozornošću jer je o tome ovisila i mogućnost revizije postupka kojega je ta zemlja ranije izgubila kada je Srbiju također tužila za genocid.

ICJ je 2007. godine utvrdio kako je u Srebrenici počinjen genocid, no Srbiju nije označio odgovornom kao počinitelja nego tek kao državu koja ga nije spriječila odnosno nije poduzela mjere da se kazne počinitelji genocida.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.