Događaji

Karlovac

U Ribniku pronađena ozlijeđena divlja mačka

U Ribniku pronađena ozlijeđena divlja mačka

Veterinaru Mladenu Bulat ozlijeđenu ženku divlje mačke donio je lovac

Divlja mačka (Felis silvestris), strogo zaštićena životinjska vrsta, koja je stradala u prometu u četvrtak na cesti u Ribniku, dobro se oporavlja u karlovačkoj Veterinarskoj ambulanti Dubovac, no budući da ne trpi zatočeništvo već drugi dan odbija i vodu i hranu.

 

Veterinaru Mladenu Bulat ozlijeđenu ženku divlje mačke donio je lovac, koji ju je pronašao onesviještenu na mjestu nesreće u Ribniku. Nakon pregleda uspostavio je da nema težih ozljeda, već samo isčašenje jednog kuka i jednog zgloba na prednjoj šapi. Divlja mačka na repu ima osam crnih krugova, teška je 5,5 kilograma, a jastučići na šapama su joj crne boje.

Zglobove sam namjestio i sada, nakon što se životinja probudila, vidim da je dobro, iako ima bolove, te je jako razdražljiva. Po nalogu Šumarskog fakulteta uzeo sam nekoliko dlaka za DNK analizu, te sam je čipirao. Taj čip nije podesan za njeno praćenje, ako se uspješno vrati u divljini, već jedino da se u slučaju neke druge nezgode može sa sigurnošću znati da je to taj primjerak, rekao je Bulat.

Lovac koji je divlju mačku donio, želi pomoći tako da je kod kuće hrani do ozdravljenja, no to zakonom nije dopušteno.

Docent sa zagrebačkog Veterinarskog fakulteta Dejan Konjević, rekao je Hini da bi veterinar Mladen Bulat, koji trenutačno brine o divljoj mački, trebao procijeniti bi li životinja mogla u takvom stanju u kakvom je sada, preživjeti u prirodi, pa da je se pusti. Ako ne, tada je jedino zakonito rješenje Centar za zbrinjavanje zaplijenjenih i ozlijeđenih zaštićenih životinja Udruge za zaštitu životinja (AWAP).

U svakom drugom rješenju reagirat će inspekcija Državnog zavoda za zaštitu prirode, a kazne nisu male, dodao je.

Konjević se svojevremeno bavio parazitologijom divljih mačaka, a sada je član Povjerenstvu za plan upravljanja divljom mačkom.

Divlja mačka je u katalogu strogo zaštićenih životinjskih vrsta Agencije za zaštitu okoliša, a zbog njenog malog broja u prirodi Povjerenstvo izrađuje "plan upravljanja divljom mačkom" kroz koji će se odlučiti hoće li se istražiti genetika ili vrste bolesti i slično, te da se ustanovi kako će se vrsta dalje štititi, kaže Konjević.

O spasu divlje mačke iz Ribnika svoje stručno mišljenje ima i Krešimir Krapinec, profesor lovstva na Šumarskom fakultetu u Zagrebu. Kaže da su divlje mačke u sukobu s drugim predatorima, te bi životinju, nakon što joj je pružena pomoć, najbolje bilo ostaviti kod neke lovačke čeke i donijeti joj svakog dana po malo nekuhanih iznutrica, pa bi tamo mogla opstati dok ne bude potpuno pokretljiva.

Divlja mačka (lat. Felis silvestris) je vrsta unutar porodice mačaka. Ta pramajka domaće mačke široko je rasprostranjena u Europi, zapadnoj Aziji i Africi gdje lovi glodavce, ptice i druge manje životinje. Divlja mačka se dijeli u tri, kako zemljopisno, tako i izgledom, prilično različite taksonomske skupine: šumska mačka ili europska divlja mačka, s tri daljnje podvrste, afrička divlja mačka ili Falb mačka, s devet podvrsta, te stepska mačka ili azijska divlja mačka s tri podvrste.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.