Lifestyle

Zoo kantun

7 najčešćih pogrešaka koje rade vlasnici kućnih ljubimaca

 7 najčešćih pogrešaka koje rade vlasnici kućnih ljubimaca

Postoji nekoliko stvari koje mi, vlasnici pasa, često radimo, a da nismo ni svjesni koliko naši psi to ne vole ili koliko ih naši potezi zbunjuju.

Bez obzira koliko se trudili da ljubimcu pružimo najbolje, događa se da iz velike ljubavi radimo nenamjerne greške ili mu ne šaljemo jasne poruke. 

1. Koliko vas zove svog psa da dođe, bez posebnog razloga? Gotovo svi, a ono što je najvažnije – to shvaćamo zdravo za gotovo! Kada pas dobro odreagira na vašu zapovijed i posluša vas, on očekuje da za to bude i nagrađen. Ključna riječ je nagrada. Ako nemate poslasticu kod sebe, barem pomazite psa. Možda u vašim očima to nije velika stvar, ali čak i na sitne poslušnosti reagirajte kao da je napravio veliku stvar.
 
2. Nikada ne dozvoljavajte psu da skače na vaše goste! Čak i kada vam dođu prijatelji, kojima je to u redu i koji obožavaju pse, nemojte odobravati takvo ponašanje. Pas ne razlikuje odraslu osobu od djeteta ili starije osobe, pa sutra u parku može skočiti na dijete i nenamjerno ga povrijediti. Kada vaš pas skače na vaše goste, zamolite ih da okrenu leđa ili ga ignoriraju.
 
3. Kada pas počne živjeti s vama, najvažnije je naučiti ga da nuždu obavlja vani. Dok to ne usavrši, nikako nemojte vikati na psa, tući ga ili mu trljati njušku u izmet. Na taj ga način nećete naučiti da nuždu vrši vani, već da vas se boji.
 
4. Ne dozvoljavajte da vas pas vuče, dok ga šetate. Normalno je da će on htjeti ići gdje poželi, jer je svaki pas radoznao, ali se tada ukopajte u zemlju kao drvo i ne dajte mu da ide gdje želi. Tek kada vas pogleda i kada se zaustavi, nastavite šetnju. Također, možete se okrenuti i nastaviti šetnju u drugom smjeru. Kada nastavi šetati s vama, dajte mu nagradu.
 
5. Mjesto na kojem pas spava ili odmara, nikada ne povezujte s kaznom. Kada dijete nešto pogriješi, roditelji ga često tjeraju u sobu za kaznu, ali nije pametno da tako postupate i prema psu. Mjesto za spavanje treba biti mjesto koje pas voli i želi biti tamo – tamo ga češkate te tamo dobiva poslastice i igračke.
 
6. Ne reagirajte na lajanje, ma koliko vam ono smetalo! Kada pas laje, nemojte ga ušutkavati vikanjem, češkanjem ili poklanjanjem pažnje. Jednostavno ga ignorirajte.
 
7. Ne stavljajte psu ruku u usta! Kada je pas mali, vlasnici se često s njim igraju tako što mu daju da im gricka prst ili šaku. Ako se ta navika nastavi i kada pas poraste, to može biti problematično. Kada su psi mali, majka ih nauči koliko jako smiju zagristi dok jedu ili dok se igraju s drugim mladuncima. Ako vi odgajate psa, vaš je zadatak da odradite posao majke. Savjetuje se da psu zabranite da žvaće bilo čiji i bilo koji dio tijela, kako ne bi došlo do ozljeda.

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.