Događaji

Akcije spašavanja

Pomoć iz zraka sve je potrebnija

Pomoć iz zraka sve je potrebnija

789 života - toliko su ih u posljednjih 18 mjeseci spasile posade vojnih helikoptera iz splitske baze Divulje gdje je uvijek jedan helikopter spreman za hitne medicinske letove. Pomoć iz zraka sve je potrebnija - i to ne samo ljeti kad na otoke stignu mnogi turisti, već i zimi, javlja N1info

Kad to procijene liječnici, po ugrožene i ljeti i zimi stižu vojne posade iz splitskih Divulja. Kreću petnaestak minuta od poziva. Ponekad se pritom pronađu u teškim I opasnim situacijama, posebno kad ih vrijeme iznenadi.

''Pacijente u helikopter uvijek preuzima ekipa hitne medicinske pomoći. Turbulencije i sve ostalo što nosi rad u letu otežavaju im posao, no kažu, navikli su već'', govori Elvis Mišić, kapetan helikoptera.

Prosječno barem jedno dnevno, nekada i više puta diže se helikopter u pomoć. U prvih 6 mjeseci ove godine posade su pomogle čak 231 pacijentu, a lani su u zraku proveli čak 600 sati.

"Porast intervencija je i u zimskim mjesecima gdje nikad dosad nismo imali takvu količinu intervencija na otoke kao ove godine'', kaže Stjepan Jović, zamjenik zapovjednika Eskadrile transportnih helikoptera

Inače, prema pravilima EU, vojska se ne bi trebala bavti ovakvim letovima, no sve dok Ministarstvo zdravlja ne osigura civilni transport vojska nastavlja letjeti u pomoć.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.