Događaji

Modernizacija

Trebaju li nam američki helikopteri?

 Trebaju li nam američki helikopteri?

Hrvatska razmišlja o kupnji novih helikoptera, no je li to pravi izbor ?

Šest američkih helikoptera tipa Black hawk ovoga je tjedna sletjelo u Zagreb na proputovanju s Kosova, gdje sudjeluju u misiji KFOR. Letjelice su predstavljene novinarima na demonstracijskom letu sa svim svojim karakteristikama, ali i cijenom.

Hrvatska, naime, razmišlja o kupnji novih helikoptera, a je li ovo pravi izbor istražila je Mila Moralić..

Modernizacija hrvatskog ratnog zrakoplovstva termin je koji je stalno aktualan. U mandatu aktualne Vlade, tvrdi resorni ministar Ante Kotromanović, uložit će se 2,5 milijarde kuna za opremanje i modernizaciju vojske. "U dugoročnom planu razvoja, a ovdje želim zahvaliti svim saborskim zastupnicima jer smo za to dobili jednoglasnu potporu, uložit ćemo 10 milijardi kuna. To nije malo, to nisu mala sredstva. Ono što je najvažnije zadržat ćemo sve sposobnosti hrvatskog ratnog zrakoplovstva, ratne mornarice, kopnene vojske", rekao je Kotromanović. Nešto od tog novca trebalo bi ići i za nove helikoptere. Možda tipa Black Hawk koji su se ovoga tjedna našli u Zagrebu.
 
"Prošlog tjedna smo iz Njemačke na Kosovo odvezli 6 novih helikoptera ovoga tipa te smo s Kosova u povratku s ovim alpha modelima stali u Zagrebu. Ovih 6 helikoptera bit će dopremljeno natrag u SAD radi popravaka i unaprijeđenja", kazao je zapovjednik flote Patrick DeForest nakon pokaznog leta za novinare. Hrvatska je relativno nedavno od Rusije nabavila helikoptere tipa MI 171. Riječ je o vrlo dobrim transportnim helikopterima i u normalnim okolnostima helikopterska flota ne bi trenutno bila prioritet za obnovu, objašnjava vojni analitičar Igor Tabak.
 

 "Ovo što se sad razmišlja je prvenstveno rezultat problema koji je Hrvatska imala tijekom nedavnih remonta kada su nam motori ostali zarobljeni na Krimu i kada se postavilo pitanje pristupa rezervnim dijelovima i cijeloj infrastrukturi za remont. A to je za zemlju koja toliko intenzivno koristi helikoptere kao Hrvatska, zapravo jedan veliki strateški problem", pojasnio je Tabak.Hrvatska naime, vojnim helikopterima obavlja čitav niz aktivnosti koje nisu strogo vojne, a kojima o svom budžetu pomaže široj društvenoj zajednici. Riječ je o zaštiti i spašavanju, medicinskom prijevozu i dijelu protupožarne borbe. U takvim okolnostima, imati ruske helikoptere nije baš najsretnije rješenje.

 "Black hawk je jedan dosta napredan helikopter koji njihova zemlja prozvodnje koristi na jednom ogromnom dijapazonu i bojišta i različitih terena i funkcija. S druge strane to je helikopter koji ima jako široku međunarodnu bazu korisnika, kupaca ali, u krajnjoj liniji, i licenciranih proizvođača pojedinih dijelova. Dakle, to je jedan prilično isproban sustav prilično jasne kvalitete", kaže Tabak.

No problem je, kao i obično u Hrvatskoj, novac. Ovakav tip letjelice košta između 20 i 25 milijuna dolara. Zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva general Dražen Šćuri potvrdio je da je najveća prepreka za donošenje odluke financijske prirode. Trenutno se rade analize pa ćemo vidjeti, kazao je Šćuri uz poruku da je riječ o punokrvnom borbenom helikopteru koji bi zadovoljio sve potrebe Hrvatske vojske i kojeg bi volio vidjeti u svojoj floti.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.