Događaji

Objavila talijanska obalna straža

U Sredozemlju spašeno više od 1550 migranata

U Sredozemlju spašeno više od 1550 migranata

Više od 1550 migranata sa sedam plovila spašeno je u ponedjeljak u moru kod Libije, objavila je talijanska obalne straža koja koordinira pomoć u tom području.

Dok se više stotina spašenih migranata prethodnih dana iskrcalo na jugu Italije, brod "Phoenix" kojim upravljaju Liječnici bez granica i malteška organizacija Maoas, spasio je dva čamca s 230 osoba.

Humanitarni brod je zatim poveo 125 s trećeg čamca koje je spasio irski brod "Niamh".

Brod "Fenice" talijanske mornarice je spasio 77 migranata iz četvrtog čamca, a "Fiorillo" talijanske obalne straže je spasio 345 osoba s jednog nešto većeg plovila.

Naosjetljiviju operaciju je izvela specijalizirana bespilotna letjelica s "Phoenixa" koja je otkrila dva prepuna plovila od kojih je jedno vuklo drugo. Pet sati je trajalo spašavanje 775 osoba s ta dva plovila, među kojima je bilo 196 žena i 40 maloljetnika. Nakon spašavanja jedno plovilo je potonulo, a drugo se zapalilo.

Prema posljednjim podacima Visokog povjereništva Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) od sredine prošlog tjedna, oko 224.000 migranata od početka godine preko Sredozemnog mora stiglo u Europu, 98.000 u Italiju i 124.000 u Grčku i više od 2100 ih je smrtno stradalo tijekom putovanja.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.