Događaji

Protuterorizam

Rusi u dva dana uništili 472 terorističke mete u Siriji

Rusi u dva dana uništili 472 terorističke mete u Siriji

Ruske zračne snage uništile su 472 terorističke mete u Siriji u zadnjih 48 sati, stoji u dnevnom izvješću ruskog ministarstva obrane, piše rt. Ciljevi su uništeni u ukupno 141 napadu, javlja Index.hr

Rusko zrakoplovstvo djelovalo je u provincijama Aleppa, Damaska, Deir ez-Zore, Hame, Homsa, Idliba, Latakije i Raqqe.

Svi ruski zrakoplovi uspješno su se vratili u zračnu bazu Khmeimim kraj Latakije, kazao je Igor Konashenkov, glasnogovornik ruskog ministarstva obrane.

Zadnjih nekoliko dana ruski avioni provodili su i aktivne operacije prikupljanja informacija, što je kasnije dovelo do preciznog eliminiranja novootkrivenih meta, zaključio je Konashenkov.

Rusija je s napadima započela krajem rujna, nakon što je Moskva primila službeni zahtjev sirijskog predsjednika Bashara al-Assada da se uključi u borbu. Na početku je u operacijama sudjelovalo 50-ak zrakoplova i helikoptera, uključujući zrakoplove Sukhoi Su-34, Su-24M bombardere, Su-25 napadačke zrakoplove, Su-30SM lovce te Mil Mi-8 i Mi-24 helikoptere.

Prošlog tjedna Rusija je donijela odluku o tome da proširi zračne snage te je u operacije uključeno još 37 aviona.

Veće napade izveli su ruski strateški bombarderi, koji su krstarećim raketama dugoga dometa opremljenim uobičajenim bojevim glavama, ali i klasičnim bombama, napali postrojenja Islamske države na sirijskom teritoriju.

Prije pet dana grupa bombardera Tupolev Tu-95, Tu-22 i Tu-160 sudjelovao je u napadima u Siriji. Do ruske odluke o intenziviranju operacija u Siriji došlo je nakon što je ruska tajna služba FSB informirala Vladimira Putina o tome da je ruski putnički avion koji je srušen nad Sinajem, pao uslijed aktiviranja bombe od strane terorista.

Sjedinjene Države i saveznici tijekom vikenda su izveli dodatne napade na IS, među kojima i dva u Siriji u kojima je uništeno gotovo 300 vozila te naftno postrojenje, izvijestila je koalicija koja vodi operacije.

U dva subotnja napada na Dajr Az Zavr i Al Hasaku uništena su 283 vozila IS-a i jedno naftno postrojenje koje je zauzeo IS, stoji u priopćenju koalicijskih snaga objavljenom u ponedjeljak.
Koalicija je u nedjelju izvela 19 napada na IS u blizini jedanaest iračkih gradova i još 14 u blizini pet sirijskih gradova, stoji u priopćenju.

U četiri napada blizu sirijske Hasake, među ostalim su pogođene tri taktičke jedinice IS-a i četiri zgrade, a u četiri napada blizu iračkoga Ramadija uništene su dvije taktičke jedinice IS-a, improvizirana eksplozivna naprava, borbeni položaji i drugi ciljevi.

 


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.