Događaji

Snijeg

Pale prve pahulje: Osijek se bijeli, lagano snježi u Zagrebu

Pale prve pahulje: Osijek se bijeli, lagano snježi u Zagrebu

Prve snježne pahulje počele su padati, kako je ranije i najavljeno. Snježni pokrivač već je prekrio Osijek, a snijeg lagano pada i u Zagrebu, javlja N1

Od sredine dana snijeg je najavljen i u Gorskome kotaru, a do večeri i u ostalim kopnenim područjima. U početku se posebice u Lici očekuje i kiša koja se može smrzavati na tlu.

Na Jadranu kiša najprije na sjevernom dijelu, potom i u Dalmaciji, češća i izraženija bit će prema kraju dana. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni, u Slavoniji istočni, a na Jadranu će zapuhati umjereno do jako jugo.

Najviša dnevna temperatura od -2 do 3 Celzijeva stupnja na kopnu te od 7 do 12 stupnjeva na obali i otocima, prognozira za subotu Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ).

Snijeg se na kopnu očekuje do utorka

U nedjelju oblačno i hladno, povremeno sa snijegom. Više snijega u noći i prijepodne, a poslijepodne će postupno oslabjeti i prestati. Sa zapada je prema kraju dana moguće i djelomično razvedravanje. Najmanje snijega na krajnjem sjeveru, u Međimurju i Podravini gdje bi ga moglo pasti oko 5 cm. U središnjim krajevima i većem dijelu Slavonije 10-15 cm, a u dijelu Posavine, na Banovini i Kordunu oko 20 cm, u gorju i malo više. Puhat će većinom umjeren u gorju i jak sjeveroistočnjak, u Slavoniji i istočnjak pa su mogući i snježni zapusi. Temperatura zraka većinom od -7 do -2°C.

Ponedjeljak nam donosi dosta oblaka, u prvom dijelu dana ponegdje uz kraća sunčana razdoblja, ali i mjestimičnu maglu. Tijekom dana većinom oblačno, a stižu i nove oborine. U sjevernijim krajevima uglavnom snijeg, a u Lici i ponegdje u južnijim dijelovima središnje Hrvatske i Slavonije postoji mogućnost i za kišu koja se smrzava na tlu. Vjetar slab, ponegdje do umjeren sjeveroistočni. Jutro vrlo hladno, osobito u slučaju ako bude i nešto vedrine, uz temperaturu od -12 do -5°C, a najviša dnevna uglavnom od -6 do 0 Celzijevih stupnjeva.

Povremenih oborina će biti i u utorak i srijedu. Sve je veća mogućnost za miješane oborine koje bi postupno prelazile u kišu koja se može i smrzavati na tlu. Ostat će hladno, ali ipak blaže nego u ponedjeljak, piše Crometeo.

Susnježica moguća i na obali

Veći dio nedjelje bit će oblačan, povremeno uz kišu, a moguća je i grmljavina. Lokalno će pasti preko 30 litara oborine po kvadratnom metru. Na sjevernom Jadranu će se snježna granica ujutro spustiti do 500 metara nadmorske visine, a susnježica i snijeg je ponegdje su prolazno mogući sve do obale.

U dalmatinskim planinama snijeg većinom iznad 1.400 metara, ali u sjevernoj Dalmaciji susnježice ujutro može biti sve do mora. Kasno popodne i navečer prestanak oborina i djelomično razvedravanje, prvo na sjevernom Jadranu. Na sjevernom Jadranu će puhati umjerena do jaka bura, podno Velebita olujna s orkanskim udarima, slabit će navečer.

U Dalmaciji još u noći jugo, od jutra će prestati, na jugu Dalmacije prolazno okrenuti na lebić, a drugdje većinom na sjeverozapadnjak, u sjevernoj i dijelu srednje Dalmacije i na buru. Jutro će biti najhladnije na sjevernom Jadranu s temperaturama od -1 ponegdje u zaleđu Kvarnera do 6°C na krajnjem jugu Istre. u Dalmaciji od 2°C ponegdje u zaleđu sjeverne Dalmacije do 15°C na jugu Dalmacije. Najviše dnevne temperature na sjevernom Jadranu i Zagori od 3 do 8°C, obalu i na otocima Dalmacije od 9 do 16°C.

Smirivanje vremena krajem nedjelje bit će kratkog vijeka jer nam već u ponedjeljak ujutro stiže nova kiša s jugom, a u zaleđu Istre i Kvarnera ponovno će biti susnježice, iznad 400 metara i snijega.

Zbog najavljenog pogoršanja vremena, kiše i snijega, HAK savjetuje vozačima da na put ne kreću bez zimske opreme te da provjere stanje i spremnost vozila za dugotrajno putovanje.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.