Događaji

Vremenska prognoza

U srijedu i četvrtak kiša i bura, a u gorju snijeg

U srijedu i četvrtak kiša i bura, a u gorju snijeg

Iza nas je prosječno najhladniji mjesec u godini, no ove godine siječanj nam nije donio mnogo zimskog vremena.

Mnogi će reći da su se zaželjeli hladnog i suhog vremena kakvog donosi bura, no bure u središnjem zimskom mjesecu ove godine nije bilo mnogo. O tome koliko je anticiklona, odnosno polje visokog tlaka zraka djelovalo na vrijeme na Jadranu, najbolji govori podatak da je više sumaglice, magle i niske naoblake zadnjih dana bilo na moru nego nad kopnenim dijelom zemlje.

Početak veljače ne donosi zimu, no stabilnom vremenu nazire se kraj. Prvo će nas sredinom tjedna pohoditi kratka i brza promjena vremena koja će gorju donijeti snijeg.

Crometeo donosi detaljnu prognozu vremena za cijeli tjedan:

JADRAN

U utorak u Dalmaciji djelomično, a na sjevernom Jadranu promjenjivo oblačno, ali suho.

Navečer će u zaleđu Kvarnera pasti malo kiše. Puhat će slabo do umjereno jugo, navečer ponegdje na moru jako. Kasno navečer na zapadnoj obali Istre umjeren lebić. Minimalne jutarnje temperature zraka od 7 do 14°C. Najviše dnevne temperature od 12 ponegdje u Istri do visokih 18°C ponegdje u Dalmaciji.

U srijedu promjenjivo s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja, povremeno uz kišu. U drugom dijelu dana, a osobito navečer na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana jače naoblačenje, kada su mogući pljuskovi s grmljavinom. Navečer u zaobalju sjevernog Jadrana može biti susnježice.

Ujutro će puhati umjereno do pojačano jugo, na sjevernom Jadranu i lebić. Vjetar će danju slabiti. Navečer će na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana zapuhati umjerena do jaka bura, podno Velebita olujna s orkanskim udarima. Jutro će biti natprosječno toplo. Najviše dnevne temperature većinom od 11 do 16°C, navečer na sjevernom Jadranu i sjevernoj Dalmaciji osjetno zahlađenje.

Četvrtak će na sjevernom Jadranu biti pretežno sunčan. U srednjoj i osobito južnoj Dalmaciji još u noći i ujutro može biti kiše, u Zagori ponegdje i susnježice, ali će oborine danju prestati uz djelomično razvedravanje. Ujutro će posvuda puhati umjerena do jaka bura s olujnim udarima, u drugom dijelu dana postupno će slabiti i na moru okretati na tramontanu. Bit će hladnije! Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 0 do 3°C, uz obalu i na otocima od 3 do 9°C. Najviše dnevne temperature od 6 do 11°C.

Petak će biti pretežno vedar. Ujutro će puhati umjerena, na moru i jaka tramontana, sve će više slabjeti tijekom dana, a navečer će potpuno prestati i na moru sjevernog Jadrana okrenuti na slabo jugo. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od -3 do 1°C, uz obalu i na otocima od 2 do 7°C. Najviše dnevne temperature od 10 ponegdje u Istri do 15°C u Dalmaciji.

Subota će u Dalmaciji biti djelomično sunčana i suha. Ujutro će u Zagori biti mjestimične magle. Na sjevernom Jadranu djelomično sunčano uz postupan porast naoblake tijekom dana, a kasno navečer moguća je slaba kiša. Zapuhat će slabo do umjereno jugo koje će navečer dodatno ojačati. Jutro malo toplije u odnosu na petak, najviše dnevne temperature većinom od 12 do 16°C.

Nedjelja, pod utjecajem nove ciklone, odnosi umjereno do znato oblačno vrijeme. Na sjevernom Jadranu već od jutra kiša, ponegdje i obilnija, a mjestimice može biti i grmljavine. U Dalmaciji će kiša češća i obilnija biti u drugom dijelu dana. Puhat će umjereno do jako jugo, na moru će biti olujnih udara. Navečer na sjevernom Jadranu zamjetno slabljenje vjetra, uz okretanje na jugozapadnjak. Jutro osjetno toplije u odnosu na prethodne dane, najviše dnevne temperature većinom od 11 do 16°C.

UNUTRAŠNJOST

U utorak suho, djelomično sunčano i toplo. Puhat će umjeren, preka kraju dana i unoći na srijedu i jak jugozapadni vjetar, dakle dosta vjetrovit dan. Od jutra ćemo biti u plusu, a poslijepodne možda uhvatimo i do 18 Celzijevih stupnjeva. Južina i pad tlaka donose lošiju biometeorološku situaciju, a to bi moglo zasmetati meteoropatima i kroničnim bolesnicima.

Ta južina će nam „dopuhati" promjenu vremena u srijedu. Sredina tjedna nam donosi prelazak hladne fronte s kojom će doći do jačeg naoblačenja s kišom, lokalno i pljuskovima! Vjetar će promijeniti smjer s jugozapadnog na sjeveroistočni. U srijedu će jutro i prijepodne vjerojatno biti topliji nego poslijepodne jer bi zahladnjenje trebalo stizati tijekom dana. Tako da će do večeri temperatura možda pasti na 3 Celzijeva stupnja. U gorju se očekuje i snijeg, možda i više od 15 cm, a u nizinama vjerojatno ne ili malo susnježice.

Malo kiše još može pasti i u četvrtak rano ujutro, ali zatim će oborine prestati uz djelomično razvedravanje. Poslijepodne će biti djelomično sunčano. Ostat će malo hladnije uz jutarnju temperaturu oko nule, a najviša dnevna vjerojatno neće preko 10 Celzijevih stupnjeva.

Čini se da zime nema na vidiku ni do kraja tjedna. Petak bi mogao početi s nešto magle i slabog mraza, a na mokrim kolnicima nije isključena ni poledica jer bi se temperatura mogla spustiti malo ispod nule. Tijekom dana suho i djelomično sunčano uz ugodnu temperaturu zraka oko 10 Celzijevih stupnjeva.

U subotu i nedjelju djelomično sunčano i još toplije. Jutarnja temperatura malo iznad nule, a dnevna bi se mogla popeti i na 15 Celzijevih stupnjeva. Kao da smo na početku travnja, a ne na početku veljače. Dodajmo da će zbog južine biti nešto lošija biometeorološka situacija. To može uzrokovati manje tegobe osjetljivijim osobama, meteoropatima i kroničnim bolesnicima.

Moguća je slabija koncentracija, lošije raspoloženje, a tijekom pojedinih noći možda i malo slabiji san. Kroničnim bolesnicima mogu se pogoršati uobičajene zdravstvene tegobe. Ipak ovo nije ništa zabrinjavajuće, tipična južina kao i svaka druga... A upravo ta južina bi mogla donijeti i novu kišu prema kraju nedjelje i tijekom ponedjeljka.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.