Događaji

Vrijeme

Pola Hrvatske pod ledom, u Dalmaciji kiša i grmljavina

Pola Hrvatske pod ledom, u Dalmaciji kiša i grmljavina

Nakon što je veći dio unutrašnjosti zemlje, Like i Gorskog kotara prekrio snijeg, jučer i danas javila se kiša koja se smrzava u dodiru s tlom, javlja Crometeo.hr

Kiša koja se ledi u dodiru s tlom padala je prethodne noći u velikom dijelu sjeverozapadne Hrvatske, Slavnije i Gorskog kotara. Ipak, ekstremni prizori kakve smo mogli vidjeti prije dvije godine u Gorskom kotaru, srećom, nisu se dogodili. Dolaskom hladnije zračne mase, na zapadu unutrašnjosti kiša je postupno prešla u snijeg. Na Jadranu je padala kiša uz znatno više temperature zraka nego u unutrašnjosti.

Kako javlja DHMZ, danas u većini zemlje prevladava pretežno oblačno mjestimice s oborinama. Na Jadranu kiša, u Dalmaciji i pljuskovi s grmljavinom. U unutrašnjosti pada snijeg, ali još ponegdje i kiša koja se ledi na tlu, osobito na istoku. Vjetar je uglavnom slab sjeverni i sjeverozapadni.

Na većem dijelu Jadrana sjeverozapadnjak će jačati prema kraju dana, kada će ponegdje na sjevernom dijelu zapuhati i bura. Najviša dnevna temperatura zraka od 0 do 3, a na moru između 9 i 14 °C.

Snijeg pada i u Zagrebu pa se uz jučer zabilježenih 17 centimetara očekuje stvaranje novog snježnog pokrivača od 5 do 10 cm. Najviše snijega, čak 48 centimetara zabilježeno je na Zavižanu.

U noći i sutra ujutro u unutrašnjosti će prevaladavti oblačno i to osobito u Slavoniji i Lici gdje će mjestimice padati snijeg, a na južnom Jadranu kiša.

Danju u većini predjela oečkuje se barem djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku, a navečer se slabe oborine očekuju na sjevernom Jadranu i ugorskim predjelima.

Vjetar slab do umjeren jugozapadni, na istoku Slavonije sjeverozapadni, a na Jadranu umjeren, još prijepodne mjestimice i jak sjeverozapadnjak i bura. Najniža temperatura zraka uglavnom od -8 do -3, na moru od 2 do 7, a najviša dnevna između 0 i 4,na moru 9 i 13 °C.

Od petka se ponovno očekuje oblačnije vrijeme uz povremenu oborinu, uglavnom kišu, koja lokalno može biti i izraženija. Očekuje nas i postupan porast temperature.

Podsjetimo, prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda , Hrvatska Kostajnica je jučer bila mjesto u kojem ima najviše snijega u zemlji, 41 centimetar, što je čak tri centimetra više nego jučer na Zavižanu.

 


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.