Događaji

Problemi u zdravstvu

Odlaze liječnici, ali i pacijenti: Hrvati na brže i jeftinije liječenje odlaze u Srbiju i BiH

Odlaze liječnici, ali i pacijenti: Hrvati na brže i jeftinije liječenje odlaze u Srbiju i BiH

Ministar zdravlja Dario Nakić rekao je kako se pacijenti ne trebaju brinuti za svoju sigurnost u zdravstvenom sustavu te je najavio povećanje broja "timova 1", u kojima je i liječnik, u 19 hrvatskih gradova i manjih mjesta. Među te gradove i mjesta spadaju i Ilok i Drenovci.

 

Mato Matić, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Vukovarsko-srijemske županije, podržava Nakićevu odluku, piše Glas Slavonije.

"Konačno je udovoljeno našim dugogodišnjim zahtjevima, da se u Iloku i Drenovcima oformi "tim 1" s liječnikom. To će mnogo značiti ljudima koji žive na tim područjima, a i nama, djelatnicima Zavoda, jer nećemo morati pacijente voziti do Vinkovaca. Skratit će se put pružanja pomoći jer će se manje složene intervencije moći obaviti odmah u ambulantama u Drenovcima i Iloku ili na terenu. Tražili smo "tim 1" već u nekoliko navrata, posebice nakon poplava u Cvelferiji, i sada konačno dobivamo trajno rješenje, liječnika i u Iloku i u Drenovcima", kazao je Matić.

Jeftini pregled u Brčkom

Punkt Zavoda za hitnu medicinu VSŽ-a u Drenovcima profunkcionirao je u kolovozu 2012. godine. Mnogi su to označili povijesnim trenutkom za prometno izoliranu i zapostavljenu Cvelferiju, područje koje čine općine Drenovci, Vrbanja i Gunja s devet pripadajućih naselja. U Drenovcima je 24 sata dnevno u pripravnosti "tim 2", u kojem su dvije medicinske sestre ili tehničar, odnosno vozač.

I dok Hrvatsku napušta velik broj liječnika, i sami pacijenti, pogotovo oni iz Slavonije i Baranije, često po zdravstvene usluge odlaze u inozemstvo. Tako zbog činjenice da u Drenovcima nema liječnika, kao u "timu 1", velik broj stanovnika po liječničku pomoć odlazi u Brčko Distrikt, u susjednu Bosnu i Hercegovinu.

Kada je Antunu iz Đurića pri nezgodnom silasku s prikolice buknulo koljeno i počelo ga jako boljeti, susjed ga je odvezo u brčansku bolnicu. U drenovačku Hitnu, kaže, nije ni htio ići, jer bi ga ondje odmah uputili u Vinkovce.

"U Brčkom su me odmah primili, pregledao me kirurg i propisao terapiju. Moram reći da su stvarno vrlo ljubazni prema nama strancima. Pregled sam tada platio šest konvertibilnih maraka, što je 24 kune, i za sat vremena bio sam kod kuće, a da sam išao u Vinkovce, ne bih još ni stigao do bolnice.

Sve to košta, ali najgore mi je što ondje izgubim dosta vremena, a do Brčkog imam samo deset kilometara. Ondje 24 sata dnevno rade i dvije ljekarne, a i lijekovi su znatno jeftiniji nego kod nas", ističe.

Brže i jeftinije

Pozitivna iskustva, kaže, ima i pri vađenju umnjaka. Zaboljela ga je čeljust, zubarica ga uputila u Vinkovce, gdje je trebao obaviti manji kirurški zahvat, ali termin je dobio tek za nekoliko mjeseci. Odmah se uputio u Brčko i istoga dana problem riješio za 20 konvertibilnih maraka (80 kuna).

Brojni Cvelferi preko granice odlaze i oftalmologu, za 100 kuna im odredi dioptriju, a ondje odmah kupe i naočale, koje su zantno jeftinije nego u Hrvatskoj. A i trudnice onamo rado odlaze na ultrazvučni pregled.

"Kada sam 2010. godine bila trudna, išla sam u Brčko na 4D ultrazvuk. Vidjela svoje živo dijete, boju kose, boju očiju, neopisiv osjećaj... Pregled je koštao samo 120 kuna, a takav isti pregled u Zagrebu, na lošijem ultrazvuku, tada je koštao 1200 kuna", kaže jedna zadovoljna mama.

Dobra iskustva ima i Mirsad Pezerović iz Gunje.

Brčanska bolnica potpuno uređena

"Nekoliko sam puta bio u Hitnoj u Brčkom, čak me i vozilo njihovo vozilo Hitne pomoći i na kraju sam uza svu dobivenu terapiju platio 20 maraka. Jučer mi je susjeda bila u Vinkovcima na pregledu kod očnog doktora i kaže - nikada više. U Brčkom sve to puno brže i jednostavnije obave za 30 maraka (120 kuna)", kaže.

Pacijenti ističu da je brčanska bolnica potpuno uređena i suvremeno opremljena, jer Disktrikt dobiva velik novac i pomoć od međunarodne zajednice, počevši od ultrazvuka, CT-a, magnetske rezonancije...

Cvelferi kažu da je u svakom slučaju pozitivno to što se Ministarstvo konačno udostojilo prepoznati i potrebe sigurnosti zdravstvenog sustava na tom rubnom području Hrvatske, na tromeđi sa Srbijom i BiH, koje se sustavno zanemaruje. No, velik broj ih priznaje da će se zbog najavljenog plaćanja hitnog bolničkog prijma od 150 ili 70 kuna ipak držati provjerenog recepta i po pomoć odlaziti u Brčko.

"Uštedjet ćemo i gorivo i vrijeme, i izbjeći tu proceduru prethodnog nazivanja broja 194 i razgovora s medicinskim osobljem, koje bi nam po nekakvoj skali pitanja trebalo odrediti jesmo li mi hitni slučajevi ili ne. U slučaju potrebe ipak ću i dalje u Brčko, jer ondje sam se već udomaćila i stekla povjerenje. Vinkovci su mi daleko, a od Brčkog me dijeli samo savski most", kaže Marija iz Gunje.

U Bolnici Brčko Distrikt potvrđuju kako imaju dosta pacijenata iz županjske Posavine i da je cijena pregleda desetak konvertibilnih maraka, odnosno 40-ak kuna.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.