Događaji

Definirana su hitna stanja

Liječnici obiteljske i opće medicine uvode liste čekanja?

Liječnici obiteljske i opće medicine uvode liste čekanja?

Nedostatak liječnika i godišnji odmori doveli su do toga da su čekaonice krcate, a nervoza na vrhuncu.

 

Liječnici obiteljske i opće medicine preopterećeni su i odlučili su da bi najbolje rješenje bilo uvođenje lista čekanja. Definirana su hitna stanja kada će pacijent odmah ući u ordinaciju i ona kada će morati čekati i nekoliko dana.

Naime, liječnici dnevno primaju više od stotinu pacijenata te priznaju da im se jednostavno ne mogu dovoljno posvetiti. Traže rad prema propisima i europski prosjek od 35 pacijenata dnevno. Na taj bi način liječnik za svakoga od njih imao 20 minuta. Dosadašnji način rada ugrožava proces, dok su oni na rubu izdržljivosti. Zbog svega navedenog upitna je i kvaliteta zdravstvene usluge koju pacijenti dobivaju.

Jedna je liječnica neki dan primila čak 206 pacijenata. Iz KoHOM-a zahtijevaju promjene - maksimalno 35 pacijenata dnevno, kojima umjesto dosadašnjih tri do pet, liječnici žele posvetiti barem 20 minuta, javlja HRT.

Iako se izrijekom zauzimao za administrativno rasterećenje liječnika, resorni ministar Dario Nakić ne podupire liste čekanje niti program "20 minuta za jednog pacijenta". Nakić vjeruje da pacijentu treba posvetiti onoliko vremena koliko je potrebno za pregled, katkad i više od 20 minuta. S ministrom se slažu i u Udruzi pacijenata.

No, činjenica je da iscrpljeni liječnici ne mogu brinuti za pacijente onako kako bi trebali. Liječnika je premalo, dok je pacijenata previše.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.