Događaji

25. obljetnica

25 godina od napada na Dubrovnik

25 godina od napada na Dubrovnik

Prije 25 godina topovskim granatama napadnut je Dubrovnik. Za razaranja, zločine, pogibiju brojnih civila i branitelja nitko nije odgovarao.

 

25. je obljetnica srbo-crnogorske agresije na Dubrovnik u kojoj je poginulo 92 civila, 417 branitelja, 11 pripadnika Narodne zaštite te trojica vatrogasaca. Na ovaj dan prije 25 godina u zoru su na uže dubrovačko područje, naselja Bosanku na brdu Srđ te Mokošicu, pale prve granate ispaljene iz topova JNA, a u napadu je sudjelovalo oko 7000 crnogorskih rezervista, pripadnika MUP-a i dobrovoljačkih paravojnih formacija.

Dubrovnik i veći dio dubrovačke općine pretrpjeli su ogromne materijalne štete: u 12-satnom napadu na starogradsku jezgru gdje se nalaze spomenici nulte kategorije teško je oštećeno oko 30 posto objekata. U potpunosti je uništeno 2.127 kuća, a 7.771 stanovnik je ostao bez krova nad glavom. Većina tih kuća je zapaljena i opljačkana. Opljačkana je i dubrovačka zračna luka u Čilipima. Šteta od razaranja je danas gotovo u potpunosti sanirana, a Crna Gora se obavezala isplatiti dio odštete za ratna razaranja, palež i pljačku. Hrvatska je vojska 18. svibnja 1992. na Južnom bojištu započela operaciju deblokade Dubrovnika, a cijelo je to područje oslobođeno u manje od dva tjedna.

Niti nakon 25 godina za napade koji su rezultirali brojnim žrtvama i uništenom imovinom nitko nije odgovarao.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.