Crna Kronika

Krijumčari droge

Rijeka: optužnica za sedamnaest krijumčara kokaina

Rijeka: optužnica za sedamnaest krijumčara kokaina

Taj je krijumčarski lanac razbijen u srpnju 2007. godine kad je uhićena većina sada optuženih osoba u Primorsko-goranskoj, Zagrebačkoj i Karlovačkoj županiji

Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) podigao je optužnicu protiv 17 osoba zbog krijumčarenja i trgovine kokainom, izvijestio je danas Županijski sud u Rijeci.

Optuženi su Đorđe Buban (42) iz Matulja, Zdenko Brkić (49) iz Zagreba, Đorđe Tatalović (39) iz Ogulina, Nikola Šaponja (24) iz Rijeke, Raman Rami (50) iz Rijeke, Mladen Buban (29) iz Novoga Vinodolskog, Ivan Mihalić (44) iz Ogulina, Zlatko Medić (41) i Milan Jovančević (41), obojica državljani Srbije, Slobodan Šaponja (28) iz Rijeke, Branko Mijušković (41), Miladin Verč (42) i Dragan Pavlović (35), sva trojica državljani Srbije, njemačka državljanka Heidi Rosemarie Blomer (24), Marino Ružić (26) iz Rijeke, Silvija Semenčić (24) iz Kastva i Danijel Jeremić (31), državljanin Srbije.

Po optužnici, Đorđe Buban, Brkić, Rami, Medić, Jovančević, Slobodan Šaponja i Jeremić terete se da su od sredine 2006. do srpnja 2007. godine dogovorili zajedničko ulaganje u kupovinu kokaina te da su organizirali krijumčarenje iz Perua u Hrvatsku i Srbiju. Drogu su nabavljali po cijeni od 5000 eura za kilogram .

Nudeći im naknadu od 2000 eura po jednom navratu, u krijumčarenje su uključili prenositelje kokaina i to Mijuškovića, Verča, Pavlovića, Blomer, Ružića, Semenčić i druge za sad nepoznate osobe.

Na taj način preneseno je najmanje 6,7 kilograma kokaina i ostvarena nelegalna zarada od ukupno najmanje 236.500 eura.

Đorđe Buban i Brkić terete se i za još jedno krijumčarenje kokaina iz Venezuele u Hrvatsku u metalnom kovčegu, pronađenom u zračnoj luci u Frankfurtu na Majni.

Đorđe Buban, Zdenko Brkić, Đorđe Tatalović, Nikola Šaponja, Raman Rami, Slobodan Šaponja i Danijel Jeremić nalaze se u pritvoru, a u optužnici se predlaže da im se produlji pritvor.

Predmet je dodijeljen sutkinji Đurđi Jovanić.

Taj je krijumčarski lanac razbijen u srpnju 2007. godine kad je uhićena većina sada optuženih osoba u Primorsko-goranskoj, Zagrebačkoj i Karlovačkoj županiji. Krajem 2007. na graničnom prijelazu Bogojevo kod Osijeka uhićen je i Jeremić. Utvrđeno je da su kuriri kokain prenosili u kapsulama koje bi progutali prije leta zrakoplovom iz Lime.


Reci što misliš!