Biznis

Safe Stay in Croatia!

Brnjac: Sljedeći tjedni ključni za ovu turističku godinu

Brnjac: Sljedeći tjedni ključni za ovu turističku godinu
Davorin Visnjic/PIXSELL

U ovom trenutku u Hrvatskoj boravi više od 700.000 turista, a pred nama je razdoblje u kojem možemo očekivati i još veći broj turista.

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac održala je na Plitvičkim jezerima s predstavnicima regionalne i lokalne samouprave te predstavnicima turističkog sektora na području Ličko-senjske i Karlovačke županije sastanak županijskog izvještaja o provođenju mjera u turističkom sektoru u cilju što uspješnije i sigurnije turističke sezone.

Na sastanku se razgovaralo o načinu održavanja povoljne epidemiološke situacije uzimajući u obzir da Hrvatsku od 15. srpnja očekuje najveći prosječni priljev turista. 

„U ovom trenutku u Hrvatskoj boravi više od 700.000 turista, a pred nama je razdoblje u kojem možemo očekivati i još veći broj turista. Situacija u nama konkurentnim destinacijama nije povoljna i to nam svima mora biti upozorenje da nastavimo biti odgovorni. Sljedeći tjedni ključni su za ovu turističku godinu ne samo iz razloga što očekujemo najveći broj turista i najveću potrošnju, već i zbog toga ukoliko održimo epidemiološku situaciju povoljnom, stvorit ćemo preduvjete i za dobre rezultate u jesenskom dijelu turističke godine što nam svima mora biti cilj“, poručila je ministrica Brnjac te nadodala kako je Ministarstvo turizma i sporta osiguralo distribuciju milijun i 81 tisuću antigenskih testova u regionalne zavode za javno zdravstvo diljem Hrvatske koji su dostupni za domaće i strane turiste.

Povoljniji antigenski testovi bit će dostupni za turiste koji su boravili barem tri noći u komercijalnom smještaju, a za navedenu mjeru Ministarstvo turizma i sporta osiguralo je 20 milijuna kuna. 

Prema podacima iz sustava eVisitor, Ličko-senjsku i Karlovačku županiju do danas je u ovoj godini posjetilo gotovo 200.000 turista koji su ostvarili oko 730.000 noćenja, odnosno ostvareno je 52 posto više dolazaka i 35 posto više noćenja na području ove dvije županije nego li u istom razdoblju protekle godine. Najveći broj noćenja dosad bilježe Novalja, Senj te Plitvička jezera i Rakovica, a najbrojniji su gosti iz Slovenije (143.000 noćenja), Njemačke (120.000) i Poljske (62.000). 

Na razini čitave Hrvatske dosad je u 2021. godini ostvareno 3,9 milijuna dolazaka i 20,4 milijuna noćenja, odnosno 51 posto više dolazaka i 47 posto više noćenja nego li u istom razdoblju protekle godine. 

Uz ministricu Brnjac sastanku su prisustvovali gradonačelnik Grada Gospića Karlo Starčević, zamjenik načelnika Općine Plitvička Jezera Milan Prica, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Ličko – senjske županije dr. med. Ružica Ćanić, direktor Turističke zajednice Ličko – senjske županije Ivan Radošević, direktor Turističke zajednice Karlovačke županije Željko Fanjak, ravnatelj Javne ustanove Nacionalni park Plitvička jezera Tomislav Kovačević, direktor Turističke zajednice Grada Senja Viktor Samaržija, direktorica Turističke zajednice Grada Novalje Marina Šćiran Rizner, direktorica Turističke zajednice Grada Gospića Maja Strilić, tajnik Turističke zajednice Plitvička Jezera Boris Luketić te vlasnik Hotela Stara Lika Jurica Vrkljan.

        

 


Reci što misliš!