Biznis

Istraživanje

Idealan šef - kombinacija muškarca i žene

Idealan šef - kombinacija muškarca i žene

Postoje i 'ženska' zanimanja koja su plaćena niže od 'muških'. Pokazali su to rezultati istraživanja "Uloga rodova u svijetu rada", koje je proveo MojPosao

U poslovnom svijetu u Hrvatskoj još uvijek postoje muško-ženski stereotipi, a među pet najvažnijih karakteristika za uspjeh u poslu tri su dominantno muške - snalažljivost, samostalnost i koncentriranost.

Postoje i 'ženska' zanimanja koja su plaćena niže od 'muških'. Pokazali su to rezultati istraživanja "Uloga rodova u svijetu rada", koje je proveo MojPosao.

Za uspjeh u poslu važni su i komunikativnost i temeljitost, što su ženske karakteristike. Većina ispitanika smatra da bi idealan šef bio kombinacija muškarca i žene. No većina zaposlenih, pogotovo žena, za šefa bi radije imala muškarca.

Smatra se da je odjel učinkovitiji ako ga vodi osoba muškog spola i to zato jer je 'muškarac čvrsta ruka'. No, kvaliteta međuljudskih ne ovisi o spolu šefa. Uspješan šef mora biti odlučan, komunikativan, snalažljiv i uvjerljiv.

Prema riječima Vere Čubranić iz tvrtke Selectio pet karakteristika koje se smatraju najvažnijima za održavanje kvalitetnih međuljudskih odnosa s kolegama na poslu - pristojnost, komunikativnost, strpljivost, pouzdanost, aktivno slušanje - sve su dominantno ženske karakteristike.

Istraživanje je pokazalo da su što se učinkovitosti u poslu tiče, najučinkovitiji odjeli gdje su muškarci i žene suradnici, dakle mješoviti odjeli.


Reci što misliš!