Biznis

Posao

Hrvatski šefovi dolaze na vrijeme i rade više od ostalih

Hrvatski šefovi dolaze na vrijeme i rade više od ostalih

Svaki dobar šef mora imati svoj moto

Većina Hrvata nije zadovoljna radom svojeg nadređenog pa bi stoga, kada bi postali šefovi, najprije pokazali svom sadašnjem šefu 'kako se to radi', pokazuju rezultati istraživanja portala Posao.hr i tportala.

Istraživanjem na temu 'Da sam ja šef...' nastojali smo utvrditi obrazac ponašanja prosječnog hrvatskog građanina koji se iznenada nađe u ulozi šefa. Od ispitanika se tražilo da na postavljena pitanja odgovore iz perspektive šefa, odnosno da zamisle situaciju u kojoj su spletom okolnosti upravo oni postali šefovi.

Kada bi bili šefovi, na posao bi dolazili točno na vrijeme, navelo je 48 posto ispitanika. S barem sat vremena zakašnjenja u uredu bi se pojavilo njih 24 posto, a 46 posto ispitanih osoba na posao bi dolazilo prije svih. Jedan posto navelo je da je pitanje bi li se uopće pojavili u uredu. Kao šefovi radili bi ili više od ostalih (49 posto) ili jednako kao i drugi (43 posto), uz obrazloženje da ne treba praviti razlike. Samo osam posto navelo je da bi kao šefovi radili manje nego ostali.

Prvi zadatak na novom radnom mjestu za najveći broj ispitanika (61 posto) bio bi pokazati bivšem šefu kako se radi taj posao, dok osam posto navodi da ne bi gubili vrijeme na dokazivanje nego bi bivšem šefu odmah uručili otkaz. Jedni bi prvo povećali plaće svima, pa tako i sebi (16 posto), drugi bi uveli klizno radno vrijeme (13 posto), a dva posto njih isti bi tren otišlo na godišnji odmor.

Što se tiče odnosa s ostalim zaposlenicima, većina (66 posto) je izabrala zlatnu sredinu, odnosno poslovno-prijateljski odnos. Strogo poslovne odnose prakticiralo bi njih 14 posto, a čisto prijateljski odnos 20 posto. Od ispitanika se tražilo i da označe u kojoj se mjeri slažu su tvrdnjom 'Ukoliko misliš, misli kao šef'. Odgovor 'Djelomično se slažem' izabralo je 52 posto osoba, dok se njih 27 nikako ne slaže s navedenom tvrdnjom.

Svaki dobar šef mora imati svoj moto. Od pet ponuđenih, najviše glasova dobila je tvrdnja Nema glupih pitanja, samo glupih odgovora (48 posto). Narodna poslovica 'Tko radi, ne boji se gladi' nalazi se na drugom mjestu sa 24 posto osvojenih glasova, dok se za izreku 'Sreća prati hrabre' odlučilo 17 posto ispitanih osoba. 'Cilj opravdava sredstvo' izabralo je 10 posto ispitanika, a 'Što možeš danas, ostavi za sutra' samo jedan posto.

Većina ispitanika (70 posto) smatra da spol nije bitna odrednica dobrog šefa. Muškarce kao bolje šefove izdvojilo je 21 posto ispitanika, i to 18 posto žena i 26 posto muškaraca. Zanimljiv je podatak da je među 9 posto ispitanika koji smatraju žene boljim šefovima od muškaraca, samo 3 posto žena naspram 16 posto muškaraca.

Uzorak od 911 ispitanika većinom čine žene (63 posto) u dobi od 25 do 34 godine (51 posto), srednje (41 posto) i visoke stručne spreme (39 posto) s područja Zagreba i Zagrebačke županije (40 posto). Od ostalih županija, najzastupljenije su Primorsko-goranska (10 posto), Splitsko-dalmatinska (7 posto), Osječko-baranjska (6 posto) i Varaždinska županija (4 posto).


Reci što misliš!