Lifestyle

Savjeti

Kako osvojiti šefa?

Kako osvojiti šefa?

Ako je jedan od vaših kolega napravio nešto loše, nemojte odmah trčati šefu

Dobar i loš, umiljat ili izuzetno nesimpatičan, on je vaš šef, i vaš je prioritet svidjeti mu se. Iako to ponekad može izazvati ljubomoru među kolegama, dobro je biti na šefovoj dobroj strani, jer biste u protivnom mogli odlazak na posao zamijeniti ostankom kod kuće. Ne kažemo da morate postati profesionalni "guzoljubac", ali postoje neki trikovi kojima biste si mogli olakšati boravak na poslu, a možda čak i zaraditi povišicu, i to sve bez ljubomore kolega.

Uvijek na vrijeme

Možda vaš šef neće primijetiti i eksplicitno pohvaliti činjenicu da ste na poslu uvijek na vrijeme, ali budite sigurni da će primijetiti svako kašnjenje. Pet do deset minuta čini veliku razliku, a dođete li ranije, možda vam se ukaže prilika da popijete kavu s njim dok još nikoga nema i usput spomenete par svojih ideja.

Nemojte se uvijek slagati s njim

Kimanje glavom i potvrđivanje svega što je vaš šef rekao možda se čini kao ispravan izbor, no takvim ponašanjem riskirate da vaš šef pomisli kako nemate vlastito mišljenje. Ako mislite da je u krivu, recite to, a ako dobro argumentirate svoje mišljenje vaš će šef poštovati vašu predanost poslu. Naravno probajte izabrati vrijeme i mjesto na kojem vaš šef neće ispasti glup pred drugima kada mu kažete zašto je u krivu.

Budite timski igrač

Pokažite da ste stvarno skloni radu u timu, kako ste vjerojatno i napisali u životopisu. Pomognite kolegama, stvorite osjećaj zajedništva i olakšajte sebi i drugima egzistenciju u poslovnom okruženju. Osim što će vam se svima podignuti raspoloženje, svaki ćete posao obavljati mnogo lakše ako možete računati na potporu kolega, a vaša povećana efikasnost sigurno neće ostati nezamijećena. Biti dio tima znači biti među jednakima, što ne znači da se morate utopiti u masi; ako posjedujete vještine za predvođenje tima, ovo može biti vaša prednost da se kao dio grupe iskažete mnogo jače nego što biste mogli kao pojedinac.

Nemojte tužakati

Ako je jedan od vaših kolega napravio nešto loše, nemojte odmah trčati šefu. Umjesto toga, pomognite kolegi da ispravi stvari i stvorite saveznika za crne dane kada ćete vi biti u krivu. Tužakanje šefu dovest će samo do toga da će vaš kolega imati probleme, a nagrade za vas neće biti. Šef bi između ostalog mogao vidjeti da niste timski igrač, što vam nikako ne ide u prilog.

Zapisujte na sastanku

Kada vaš šef priča, slušajte. Kimajte glavom kao da se slažete s njim (iako možda priča o najbanalnijim stvarima), sudjelujte u razgovoru i zapisujte male natuknice - iako će vam kasnije možda biti nepotrebne, ostavit ćete dojam zainteresiranosti, a vaš će se šef osjećati važnim i korisnim dijelom tima.

Neka šef radi za vas

Ubacite svom šefu bubu u uho i spomenite nešto što bi vama išlo u korist bez očite veze s vama. To može biti ideja o ugradnji klime u poslovni prostor ili plaćeni team building za cijelu ekipu koji želite - bitno je da ne pokušavate nagovoriti šefa da nešto napravi, on mora misliti da je sve bila njegova ideja. Neobavezno spomenite kako se osjeća manjak zajedništva u timu i pustite šefa da sam dođe k vama sa super idejom o raftingu za cijelu ekipu. Zahvalite mu od srca i uživajte u svom besplatnom izletu.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.