Biznis

Mljekari

Hrvatskim mljekarima prijeti propast

Hrvatskim mljekarima prijeti propast

Prema riječima Igora Rešetara, predsjednika HZUPM-a, mljekari traže otkupne cijene mlijeka od 3,20 kuna, deblokadu blokiranih računa i bržu isplatu državnih potpora

Hrvatski mljekari propadaju, crne su riječi članova Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka. "Niti možemo plaćati dospjele obveze državi, niti možemo otplaćivati kredite za farme za koje su rate, nakon grace perioda od dvije godine, mnogima tek sad počele stizati na naplatu", objašnjavaju mljekari svoju situaciju.

Prema riječima Igora Rešetara, predsjednika HZUPM-a, mljekari traže otkupne cijene mlijeka od 3,20 kuna, deblokadu blokiranih računa i bržu isplatu državnih potpora.

Ne izađe li im se u susret, deblokiraju računi zbog nemogućnosti servisiranja kredita i ne korigiraju otkupne cijene mlijeka sa 2,20 na 3,20 kuna vezano za euro (što iznosi 0.44 eura plus državna premija za mlijeko), te ubrza isplata državnih potpora koja kasni za rujan, mljekari prijete novim prosvjedom, a potom će s kravama u klaonice, prenosi Večernji list.

Pravilnik o ukidanju potpora donesen "preko noći"

Rešetar naglašava da nije riječ o pojedinačnim slučajevima već da je u Hrvatskoj približno 20.000 proizvođača mlijeka, od kojih 4.800 drži više od 50 posto proizvodnje, a upravo je više od 70 posto njih u problemima.

Mljekarima je situacija dodatno otežana konačnim prijedlogom zakona o državnoj potpori kojim je odlučeno da će se svim poljoprivrednicima koji primaju više od 100.000 kuna potpore uskoro umanjivati 4 do 8 posto. Također, bez ikakve najave iz nadležnog ministarstva, donesen je i novi pravilnik kojim se ukida većina potpora za kapitalna ulaganja, koje su dosad iznosile i 50 posto investicija. Umjesto od 28. veljače sljedeće godine, pravilnik je, naime, na snagu stupio već 25. studenoga, što znači da mnoge započete investicije nikad neće biti dovršene, niti će se mljekarima vratiti dio ulaganja, tvrdi Rešetar.


Reci što misliš!