Biznis

Darivanje nekretninama

Imućni Švicarci masovno poklanjaju svoje bogatstvo

Imućni Švicarci masovno poklanjaju svoje bogatstvo

Čitav porez je i zamišljen prije svega za imućne građane

Posljednjih dana 2011. je u Švicarskoj bilo gotovo nemoguće dobiti termin kod nekog bilježnika. Imućni Švicarci su ozbiljno shvatili inicijativu koja predviđa porez na nasljedstvo u iznosu od 20% i zato su požurili darovnicom već za života prepisati imutak na svoje nasljednike. Kako javlja Švicarska televizija, samo u kantonu Zürich je darovano nekretnina u vrijednosti od najmanje deset milijardi švicarskih franaka.

Zapravo je tek pokrenuta inicijativa za takav porez i koji podržava i švicarska stranka Zelenih, pa bi tako o njoj bi mogli građani Švicarske odlučivati na referendumu. Ali to će se dogoditi tek kad se sakupi dovoljan broj potpisa koji omogućuje ispitivanje građana, tako da će do referenduma možda potrajati godinama, a stupanje na snagu novog zakona bi se jedva moglo dogoditi prije 2015. Ipak, već od početka su inicijatori postavili rok od prvog dana 2012. kada bi se počeo naplaćivati porez, tako da bogatunima nije preostalo mnogo vremena.

Čitav porez je i zamišljen prije svega za imućne građane. Nasljedstva u vrijednosti do dva milijuna švicarskih franaka bi i dalje bila oslobođena poreza. Precizni Švicarci su tako izračunali da su se ovih dana kod bilježnika imali razloga gurati "samo" oko osamdeset tisuća Švicaraca čiji imutak prelazi tu granicu, što iznosi oko 1,7% od svih poreznih platiša te Alpske zemlje.

liderpress.hr/eZd


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.