Biznis

75 posto

Francuska uvodi porez na milijunaše!

Francuska uvodi porez na milijunaše!

Francuska Ustavni sud odobrio je predsjedniku Francoiseu Hollandeu uvođenje "superporeza" na sve godišnje plaće veće od milijun eura.

Iako ustavni sud nije udovoljio prvotnoj Hollandeovoj zamisli da porez bude 75 posto, već 50, Hollande je izmjenom zakona uspio postići da stopa poreza bude efektivno 75 posto, kada se uključe i socijalna davanja.

Ovaj porez obuhvatit će zarade ostvarene u ovoj i sljedećoj 2014. godini.

Porezom će biti obuhvaćeno više od 450 kompanija i nogometnih klubova, te se očekuje da će se od njega ostvariti proračunski prihodi od preko 200 milijuna eura godišnje, piše britanski Independent.

Najnovijom odlukom Ustavnog suda Francuske prekinute su višemjesečna nagađanja o uvođenju tzv. "poreza na milijunaše".

Ustavni sud je u svojoj odluci ustvrdio da bi svaki porez koji je veći od 66 posto bio zapravo konfiskacija imovine.

Superporez, koji je dio Hollandeova političkog programa naišao je na oštro protivljenje bogataša, poduzetnika i slavnih osoba koje ostvaruju visoke prihode.

Čak se i francuski glumac Gerard Depardieu odrekao francuskog državljanstva u znak protesta protiv uvođenja ovog poreza, tvrdeći da vlada na taj način kažnjava uspješne.

Predsjednik Hollande, koji je svojevremeno priznao da "ne voli bogataše", te je optužen da stvara antipoduzetničku klimu, odgovorio je na optužbe tvrdeći da bogati trebaju dati veći doprinos javnim financijama, odnosno proračunu.

Uvođenje ovako visokog poreza budi strahove da bi moglo doći do masovnog bijega tvrtki i osoba sa visokim prihodima u zemlje sa nižim poreznim stopama, pa je tako i britanski premijer David Cameron prošle godine zaželio dobrodošlicu svima koji svoje poslovanje žele iz Francuske preseliti u Veliku Britaniju, ako Hollande poveća poreze, podsjeća Independent.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.