Biznis

Tko pristojno zarađuje?

Poželjna zanimanja zbog velikih plaća

Poželjna zanimanja zbog velikih plaća

Posao konobara u turističkoj sezoni puno se lakše pronađe nego primjerice posao pilota, pomorca ili zaposlenika u marketingu. No, s druge strane posao onih manje traženih zanimanja daleko se više plaća, piše danas.net.hr

Kad djeca danas biraju što žele raditi, mogu se odlučiti između onih koja su godinama najtraženija na našem tržištu rada ili pak ona koja osiguravaju iznadprosječna primanja? Tako su primjerice u šibenskom kraju najtraženiji konobari, a njihova prosječna satnica iznosi tek 27 kuna. Manje od njih plaćene su čistačice, sobarice i pomoćni radnici, čija je satnica u Hrvatskoj iznosila 20 kuna, dok su na dnu liste zaštitari sa satnicom od 17,6 kuna.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, najlošije plaćeni radnici su oni tekstilne i kožarske industrije, čija satnica jedva prelazi 16 kuna. Samo dvije kune više zarađuju zaposleni u preradi drveta.

Za pristojnu zaradu treba izabrati posao pilota, bankarskog i marketinškog stručnjaka, računalnog programera, radnika u telekomunikacijama i energetici. Prosječne satnice zaposlenih na promidžbenim poslovima premašuju 57 kuna. Slijedi zračni promet s 54 kune, u kojem piloti zarađuju i više. Računalni programeri po satu zarade 53 kune, zaposleni u telekomunikacijama 46 kuna. Pomnoži li se satnice sa 172 sata, koliko se u prosjeku radi mjesečno, dobije se neto plaća. Ipak, pri izboru profitabilnijeg zanimanja treba računati na to da će se duže vrijeme provoditi na burzi nego na radnim mjestu, piše Slobodna Dalmacija.

Šibenčanin Tomislav Slavica pilot je već 15 godina. Ne žali, kaže, a plaća mu je 9.000 kuna. Ipak, ističe da danas bira izabrao bi pomorstvo. Tvrdi da je posao zajamčen te da u kratkom roku zarade dosežu 10 do 13 tisuća eura. Istovremeno, statistika pokazuje da je najbolje otići u svećenike. Iako nije poznato koliko oni zarađuju, nikad se nisu našli na burzi rada.

danas.net.hr/eZd


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.