Biznis

Ključna pitanja

Industrijska strategija konačno na Vladi

Industrijska strategija konačno na Vladi

Vlada će na današnjoj sjednici iznijeti Nacrt prijedloga industrijske strategije.

U strategiji su za razdoblje do 2020. godine, identificirane ključne industrijske djelatnosti koje imaju najveću sposobnost rasta, razvoja i zapošljavanja.

To su: proizvodnja osnovnih farmaceutskih proizvoda; računala, elektroničkih i optičkih proizvoda; gotovih metalnih proizvoda; računalno programiranje, savjetovanje i povezane djelatnosti; proizvodnja električne opreme te proizvodnja strojeva i uređaja. Glavni strateški cilj je repozicioniranje identificiranih strateških djelatnosti na globalnom lancu vrijednosti prema razvoju aktivnosti koje stvaraju dodanu vrijednost. Među ciljevima se navodi rast obujma industrijske proizvodnje po prosječnoj godišnjoj stopi od 2,85%, rast broja novozaposlenih za 85.619 do kraja 2020., od čega barem 30% visokoobrazovanih, rast produktivnosti radne snage za 68,9% , te povećanje izvoza u tom istom razdoblju za 30%.

Četiri su ključna područja djelovanja: stvaranje stabilnog investicijskog okruženja, poticanje strateške suradnje industrije i obrazovnog sustava, restrukturiranje javne uprave i administracije i razvoj tržišta kapitala.

Za svako od prioritetnih područja definiran je i niz konkretnih mjera, a Strategiju prati i Akcijski plan.To što drvna i prehrambena industrija pri prvom predstavljanju Strategije nisu bile uvrštene u pokretače gospodarstva, zasmetalo je ministru poljoporivrede Tihomiru Jakovini pa se pristupilo konzultacijama s Ministarstvom gospodarstva.

 

"2012. imali smo prvi put veći izvoz namješataja nego što smo imali uvoz. Isti pokazatelji su i za prehrambenu industriju", izjavio je ranije ovog tjedna ministar Jakovina.

Na Vladi će se naći ukupno šesnaest točaka, među njima je i prijedlog polugodišnjeg izvještaja o izvršenju Državnog proračuna te o izvještaj o primjeni fiskalnih pravila. Obzirom na ostavku Marine Lovrić Merzel na dužnost sisačko-moslavačke županice, Vlada će raspisati izvanredne izbore. Žitelji Sisačko-moslavačke županije će na birališta 12. listopada.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.