Biznis

kraj kockica kvasca

Propao još jedan hrvatski proizvod, Kvasac otpušta 60 radnika

Tvrtka Kvasac iz Prigorja Brdovečkog više neće proizvoditi kockice kvasca u Hrvatskoj. Bez posla će ostati 60 ljudi, dok će se zadržati njih 88.

Značajnom promjenom tržišnih uvjeta poslovanja u regiji, tvrtka Kvasac namjerava restrukturirati svoje poslovanje u Hrvatskoj. U tom će procesu tvrtka prestati proizvoditi svježi kvasac u tvornici u Prigorju Brdovečkom i prenijeti proizvodnju svježeg kvasca u sestrinske tvrtke u zemljama EU, obznanila je tvrtka u prioćenju, navodeći razloge takve odluke, prenose vijesti.rtl.hr.

"Ulaskom Hrvatske u EU, primijenjene su carinske pristojbe za neka tržišta jugoistočne Europe. Pritom je značajno povećan uvoz zamrznutih pekarskih proizvoda na lokalno tržište, što je uzrokovalo stalno smanjenje volumena prodaje. Kvasac dodatno snosi visoke fiksne troškove proizvodnje zbog smanjenja proizvodnje, u usporedbi s ostalim tvornicama svježih kvasaca u regiji. Slijedom toga, tvrtka prilagođava svoje poslovanje kako bi adekvatno odgovorila na nove izazove i održala tržišnu prisutnost."

Restrukturiranje tvrtke uključuje smanjenje broja zaposlenika tijekom 2018. godine. Proces će se provoditi sukladno zakonima, kolektivnim ugovorima i u koordinaciji sa sindikatima. Tvrtka očekuje da će zadržati 88 zaposlenika, a 60 njih će ući u program.

 

"Tvrtka će uložiti maksimalne napore kako bi osigurala atraktivne otpremnine, odgovarajuću podršku za prekvalifikaciju otpuštenih zaposlenika, program njihove pripreme za traženje drugih radnih mjesta, te dodatni socijalni program za najviše pogođene zaposlenike.", izjavio je Martin Halusek, direktor tvrtke Kvasac.


Reci što misliš!