Biznis

analiza

Eurostat bilježi pad industrijske proizvodnje u Hrvatskoj

Eurostat bilježi pad industrijske proizvodnje u Hrvatskoj
Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

U Hrvatskoj je industrijska proizvodnja prema sezonski prilagođenim podacima pala u srpnju 1,2 posto u odnosu na prethodni mjesec, kada je prema revidiranim podacima uvećana 0,8 posto.

Industrijska proizvodnja u Europskoj uniji ponovo je smanjena u srpnju na mjesečnoj razini iako je njezin pad bio upola blaži nego u prethodnom mjesecu, dok je u Hrvatskoj znatno smanjena, izvijestio je europski statistički ured.

Na razini EU sezonski prilagođena industrijska proizvodnja smanjena je u srpnju 0,3 posto u odnosu na prethodni mjesec kada je prema revidiranim podacima Eurostata zabilježila dvostruko snažniji pad.

Najveći je pad proizvodnje zabilježio energetski sektor, za 1,1 posto, a znatno je smanjena i proizvodnja netrajnih potrošačkih dobara, za 0,6 posto. Proizvodnja intermedijarnih i kapitalnih dobara porasla je pak po 0,4 posto. U eurozoni je industrijska proizvodnja u srpnju po procjeni Eurostata gotovo stagnirala u odnosu na prethodni mjesec kada je pala 0,6 posto.

Pritom je proizvodnja kapitalnih dobara porasla za 0,8 posto. Izrazitije je porasla i proizvodnja trajnih potrošačkih i intermedijarnih dobara, za 0,7, odnosno 0,5 posto.

U energetskom sektoru proizvodnja je pak smanjena 1,2 posto.

Među zemljama EU čijim je podacima Eurostat raspolagao najviše je u srpnju na mjesečnoj razini pala proizvodnja u češkoj industriji, za 9,8 posto. Slijedi Mađarska s padom proizvodnje za 4,1 posto, te Slovačka i Malta gdje se ona smanjila po 3,3 posto.

U Hrvatskoj je industrijska proizvodnja prema sezonski prilagođenim podacima pala u srpnju 1,2 posto u odnosu na prethodni mjesec, kada je prema revidiranim podacima uvećana 0,8 posto. Početno je njezin rast u lipnju procijenjen na 1,2 posto.

Najveći je rast industrijske proizvodnje među zemljama EU zabilježio Portugal, za 1,9 posto. Slijedi Irska s 1,8 posto i Francuska s 0,6 posto, pokazuju podaci Eurostata, prenosi Index.


Reci što misliš!