Biznis

Propao sastanak

Ništa od sastanka: Sindikatima došao tek jedan predstavnik Vlade

 Ništa od sastanka: Sindikatima došao tek jedan predstavnik Vlade

Sindikatima koji su za prvi sastanak uvjetovali i dolazak premijera Oreškovića pismo je poslao potpredsjednik Vlade Božo Petrov

Ništa od prvog pregovaračkog sastanka sindikata javnih službi i Vlade u Sindikalnom domu u Zagrebu. Iz Vlade se odazvao samo jedan predstavnik, što je ogorčilo sindikate, ali ne i njihovu spremnost da sljedeći tjedan dođu u Banske dvore na nastavak pregovora.

Propala je nova runda pregovora sindikata i Vlade o povećanju osnovice plaća, prva na sindikalnom terenu. Na sastanak je jutros došao samo pomoćnik ministra kulture, a i on je otišao vidjevši da je jedini iz Vlade. Šest sindikata javnih službi, koji se prošli tjedan nisu odazvali pregovorima u Banskim dvorima, Vladu prozivaju za nekoordiniranost. Čelnik Matice sindikata Vilim Ribić.

‘‘Sindikati su ti koji problem žele riješiti. S druge strane, Vlada je ta koja ili se bavi drugim pitanjima koja su joj važnija ili se bavi unutarnjim odnosima i nesporazumima ili s druge strane nije uopće svjesna težine problema. Rješenja neće ni biti ako sastanci ne budu redoviti i uredni‘‘, rekao je Ribić.
 
Sindikatima koji su za prvi sastanak uvjetovali i dolazak premijera Oreškovića pismo je poslao potpredsjednik Vlade Božo Petrov.
 
Pozvao ih je na nastavak pregovora sljedeći tjedan.
 

‘‘Svjesni nepovjerenja koje se uvuklo u odnose sindikata i Vlade proteklih godina, pozivamo Vas da se uvjerite kako je smjer našeg djelovanja drugačiji. Mi ne želimo davati obećanja koja nećemo moći ispuniti niti želimo „kupovati vrijeme’‘ odlažući neizbježno. Upravo suprotno, nastojimo i nastojat ćemo postaviti realne okvire i temelje za budućnost Hrvatske, gospodarske i društvene u najširem smislu.‘‘, stoji između ostalog u pismu Vlade koji potpisuje Petrov

Ribić je najavio da će se svi sindikati javnih službi, njih osam, odazvati ovom pozivu. Da očekuju kompromis, no da je sporazum o 6-postotnom povećanju osnovice pravno neupitan, poručio je šef srednjoškolskog sindikata Branimir Mihalinec.

‘‘Morat će jednom ova Vlada početi odlučnije raditi i rješavati probleme, a ne samo raspravljati o njima. Jer Hrvatska nema vremena čekati toliko dugo besplodnih rasprava i razgovora. Netko treba presijeći. Zato mislimo da treba doći premijer, jer netko mora odrediti ‘tako i tako će biti i gotovo‘‘, rekao je Mihalinec.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.