Biznis

Slučaj stečaja Adrije: Nadmetanje vjerovnika u sjeni sukoba interesa stečajnog upravitelja

Slučaj stečaja Adrije: Nadmetanje vjerovnika u sjeni sukoba interesa stečajnog upravitelja

Predstavnik bivših zaposlenika u Odboru vjerovnika Ivica Blažević podnio pismenu ostavku zbog zanemarivanja interesa radnika

Oko Adrije se i dalje događaju razne zanimljive stvari. U Varaždinu se dovršava suđenje u aferi Spajs u kojoj je između ostalih uključen i nekadašnji većinski vlasnik i direktor Adrije Zadar Miodrag Lacić.

Prekjučer je njegov bivši zamjenik Igor Musap uz nazočnost gradonačelnika Božidara Kalmete i probranog društva otvorio svoj novi hotel i hostel u Arbanasima u koji je, kažu, uložio 20 milijuna kuna.

Istovremeno nastavlja se drama radnica koje su proglašavanjem stečaja ostale bez posla. Na spisku je zasad 263 bivših zaposlenika koji se nadaju da će osim ona tri minimalca koje država daje nakon stečaja dobiti bar dio svojih priznatih potraživanja, no po svemu sudeći sve su manji izgledi za to.

Neslaganja u Odboru vjerovnika

Naime, prema nedavnom izvješću stečajnog upravitelja Dragana Bijelića teško da će se uskoro nešto moći unovčiti, imovina se nekako smanjuje, a prema dostupnim informacijama Odbor vjerovnika ne funkcionira dobro.

Ostavka Ivice Blaževića

Jučer je predstavnik zaposlenika u Odboru vjerovnika Adrije Ivica Blažević podnio pismenu ostvaku na članstvo u tom tijeli i o tome obavijestio Sud, stečajnog upravitelja i Odbor vjerovnika. Evo teksta njegove ostavke:

Poštovani,

Ovim putem izvješćujem Vas kao predstavnik radnika „ADRIA" d.d. u stečaju da podnosim neopozivu ostavku na članstvo u odboru vjerovnika. Naime, već duži period razmišljao sam o ostavci. Razlozi moje Odluke su prvenstveno: tijek odvijanja stečajnog postupka, rad stečajnog upravitelja, suda i sami rad Odbora vjerovnika.

Razlog zbog kojeg sam prihvatio da budem predstavnik radnika u Odboru vjerovnika bio je da svojim doprinosom pomognem između ostaloga što bržem rješavanju potraživanja radnika što sam činio na svakoj sjednici.

Posebno naglašavam da sam razočaran zadnjom sjednicom Obora vjerovnika koja je održana 10. svibnja 2016.god. u Šibeniku, koju sam tražio da se čim prije održi zbog 38 kolegica i kolega iz „ADRIA" d.d. Zadar u stečaju.

Naime, Sindikat PPDIV Hrvatske još 5.veljače 2016 god. uputio je Prijedlog stečajnom upravitelju i Odboru vjerovnika da se za navedene kolegice i kolege prilikom prodaje imovine stečajnog dužnika na kojima nema razlučnog prava isplate otpremnine prije troškova stečajnog postupka, te na taj način izjednačili sa primanjima ostalih radnika. Nažalost, gđa sutkinja i ostali članovi Odbora bili su protiv. Nakon navedene sjednice odlučio sam podnijeti ostavku.

S poštovanjem, uz sindikalni pozdrav,
Ivica Blažević, regionalni povjerenik PPDIV

 

Predstavnik zaposlenika sindikalac PPDIV-a Ivica Blažević kaže da jedini on inicira sjednice i rješavanje stečaja, a ostalim vjerovnicima se kao ne žuri.

- Sjednice su nepripremljene, a dosta se cjepidlači oko prava radnika, uvrštavanja njihovih zahtjeva na listu priznatih tražbina. Sve to skupa nema smisla, kaže Blažević najavljujući da će uskoro nastojati skrenuti pažnju šire javnosti na događanja oko Adrije.

Naime, nedavno smo pisali o tome da se stečajni upravitelj Bijelić nalazi u skukobu interesa jer vodi i stečaj Dalmacije ribe iz Drniša, koja je dužničko-vjerovnički povezana s Adrijom, što je potvrdila i stečajna sutkinja Terezija Goreta.

No dosada to pitanje službeno nije postavljeno sa strane onih koji zakonski mogu inicirati smjenu stečajnog upravitelja, a to su prije svega Odbor vjerovnika ili Skupština vjervnika. 

Mutne igre Hypo banke

Ovih je dana, međutim, "u ime zainteresirane javnosti" smjenu Dragana Bijelića, ali i stečajne sutkinje zatražio Dušan Polovina Lungo koji je Trgovačkom sudu Zadar dostavio obrazloženje.  Naime, Adria od Dalmacija ribe potražuje više od 10 milijuna kuna, a to je priznato u stečajnom postupku tvrtke iz Drniša.

S druge strane u stečaju Adrije priznata su potraživanja tvrtke H-Abduco u iznosu od 29,2 milijuna kuna, po osnovi jamstva koje je dano Dalmacija ribi. Tvrtka H-Abduco je tvrtka osnovana 2012. godine s kapitalom od 20 tisuća kuna, a na koju je Hypo banka prenijela svoje nenaplative kredite.

Ta mala tvrtka je preuzela skoro 4 milijarde kuna spornih potraživanja Hypo banke u Hrvatskoj, a među tim pustim dugovima je i ovih 30-ak milijuna kuna iz Adrije. Tu je i slična austrijska firma koja se bavi nekretninama Heta Asset Resolution AG koja od Adrije potražuje 28,5 milijuna kuna.

Kad se tome dodaju potraživanja Poštanske banke od 68 milijuna kuna, a na svoj imovini su razlučna prava, izvjesno je da radnicima neće baš nešto ostati. 

Za H-Abduco je posebno zanimljivo da je za potraživanja već upisala i za Dalmacija ribu, te da je u više navrata pokušavala prodati nekretnine u Drnišu da bi se naplatila. Sada se to jamstvo koristi i za prisvajanje nekretnina Adrije. Ako se to realizira, ostali vjerovnici neće moći naplatiti svoja potraživanja, upozorava Lungo. 

Ostaje za vidjeti na koji će način reagirati Trgovački sud na ovo upozorenje, odnosno na ostavku predstvanik bivših zaposlenika Ivica Blaževića u Odboru vjerovnika.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.