Biznis

Radnice Adrije upozorile na nezakonitost: Stečajni upravitelj u sukobu interesa!

Radnice Adrije upozorile na nezakonitost: Stečajni upravitelj u sukobu interesa!

Imovina Adrije ne vrijedi ni trećinu potraživanja

Dragan Bijelić stečajni je upravitelj u Adriji, ali i u Dalmacija ribi iz Drniša koja je fiktivno zamrzavala ribu stvarno zamrznutoj u Gaženici. 

-   Istinite su Vaše tvrdnje da je Dragan Bijelić imenovan stečajnim upraviteljem u oba stečajna postupka. Stečajni postupak nad stečajnim dužnikom Adria d.d. vodi Terezija Goreta, sutkinja Stalne službe ovog suda u Šibeniku. Iz spisa predmeta proizlazi da je zaprimljena pritužba anonimnih radnica kojom izražavaju nezadovoljstvo radom navedenog stečajnog upravitelja te ističu činjenicu da je isti imenovan stečajnim upraviteljem u oba postupka. Pritužba je upućena sutkinji Tereziji Goreta na očitovanje, izvijestila nas je Tina Grgas glasnogovornica Trgovačkog suda Zadar.

Radnice dobile samo tri plaće od države

Bivše radnice Adrije su se ovih dana obratile sudu s pitanjem o zakonitosti činjenice da isti stečajni upravitelj vodi stečajeve tvrtki koje su u dužničko-vjerovničkim odnosima te tražile ubrzavanje postupka stečaja jer od njegovog proglašenja nije bilo nikakvih pomaka i nema saznanja kad će im biti isplaćene priznate tražbine. Radnicima je priznato ukupno 12,5 milijuna kuna, no neizvjesno je kada će im išta od toga biti isplaćeno. Stečajni upravitelj Dragan Bijelić je upravo ovih dana dostavio svoj obvezni tromjesečni izvještaj o poduzetnim aktivnostima iz kojih je očito da će do naplate potraživanja ići sporo, no kada će biti skupština vjerovnika još se ne zna.

Od proglašenja stečaja prošlog ljeta do sada stečajni je radio na utvrđivanju tražbina i procjeni imovine koja bi se mogla unovčiti. Utvrđene su tražbine u iznosu 231,4 milijuna kuna u kojima radničke čine 12,5 milijuna kuna. Radnicima su dosad isplaćene one tri plaće iz Agencije za pokrivanje radničkih potraživanja u iznosu od 2,430.965 kuna, a ostalo čeka naplatu iz prodaje imovine.

Imovina ne vrijedi ni trećinu potraživanja

Procijenjeno je da imovina Adrije vrijedi 94,7 milijuna kuna, od kojih nekretnine čine 89,5 milijuna kuna. Bijelić sada namjerava oglasiti prodaju nekretnina u prvom redu tvorničkog kruga, zatim terena pršutane u Drnišu, pa motornog broda Adria-Eva i još nekih pokretnina. Procjenjuje se da to vrijedi 4,4 milijuna eura, a to je samo trećina priznatih potraživanja. U dosadašnjoj praksi ovakvih prodaja nije se još dogodilo da se nešto iz stečaja proda po početnoj cijeni, već nakon višestrukih pokušaja po znatno smanjenim iznosima. A to znači da će se vjerovnici načekati i neće dobiti više od 10-15 posto priznatih potraživanja.

Problem je, međutim, i u tome što se imovina Adrije osipa i što će se stečajna masa dodatno smanjiti. Nedavno je, na temelju pravomoćne presude preneseno vlasništvo nad dvije čestice - skladištem i industrijskom zgradom u ukupnoj površini od 2500 četvornih metara na tvrtku - Dimo d.o.o. u stečaju (čestice 8499/25 i 8499/23). Dimo je tvrtka pomoću koje je Miodrag Lacić svojedobno preuzeo većinski paket dionica Adrije, a i ona je odavno završila u stečaju. Nakon zaključenja stečajnog postupka stečajnom masom upravlja Edvin Šimunov a sve nekretnine nekadašnjeg Dima prodaju se u ovršnim postupcima, a do sada nije bilo interesa za kupovinu tih prostora u Gaženici.

Lacićevi mutni poslovi

Dalmacija riba u kojoj je Bijelić također stečajni upravitelj je tvrtka koju je Miodrag Lacić osnovao na ime svog oca Stanka, a služila je za „razvijanje poslova" s Podravkom. U aferi Spice 2 koja se odvija na sudu u Varaždinu optužnicom su osumnjičeni čelni ljudi Podravke te Miodrag Lacić da su preko Dalmacija ribe oštetili Podravku za 17 milijuna kuna. Podravka je Lacićevoj tvrtki u Drnišu plaćala skladištenje ribe u hladnjači iako je ta usluga bila već plaćena u Adriji. Zapetljani odnosi između Adrije i Dalmacija ribe oko skladištenja ribe i naplate od Podravke i ubiranje državnih poticaja za to još nije do kraja dobilo sudski epilog.

Zanimljivo je da se na listi priznatih tražbina prijavljenih za Adriju ne navodi Dalmacija riba, a obrnuta situacija bi bila sasvim logična no tek će se trebati utvrditi o čemu se tu radi i zašto je Dragan Bijelić eto već više od osam mjeseci stečajni upravitelj u dvije ovako povezane tvrtke.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.