Zabava

Film

Nema rezervacije – Recept za dosadu

Nema rezervacije – Recept za dosadu

Limunadica za tmurno nedjeljno poslijepodne

Izvorni naslov: No Reservations
Režija: Scott Hicks
Glumci: Catherine Zeta-Jones, Aaron Eckhart, Abigail Breslin, Patricia Clarkson
Trajanje: 105 minuta
Ocjena: 5/10

"Nema rezervacije" tipičan je chick filck, za sve cure koje vole romantične komedijice s laganim prizvukom drame i njihove dečke koji bi radije gledali Brucea Willisa kako puca po teroristima, ali nemaju izbora.

Catherine Zeta-Jones je Kate, vrhunska kuharica u jednom od najboljih njujorških restorana. Kate svojim životom upravlja na isti način kao i svojom kuhinjom; strogo, organizirano i proračunato, bez ikakvih gluposti. No, njen će se život drastično promijeniti nakon što dobije skrbništvo nad svojom nećakinjom Zoe, a pokušaj odgajanja djeteta koje je ostalo bez majke za Kate će se pokazati prevelikim izazovom. Pogotovo jer se istovremeno u svojoj kuhinji mora nositi s Nickom, kojeg je vlasnica restorana privremeno zaposlila kako bi joj dala vremena da svoj život dovede u red.

"Nema rezervacije" prirodan je nastavak redateljske karijere Scotta Hicksa, odavno pretplaćenog na ekraniziranje melodramatičnih ljubavno-obiteljskih priča nabijenih umjetnim emocijama. Ali dok je ovu formuli prije desetak godina uspio prodati sa "Sjajem", koji mu je donio nominaciju za Oscara, njegovi kasniji radovi "Snow Falling on Cedars" i "Hearts in Atlantis" nisu uspjeli pobuditi slične reakcije. Njegov novi film, u maniri prijašnja dva, donosi nam izuzetno predvidljivi kombo obiteljske drame i romantične komedije, odrađen kao po matematičkoj formuli, korak po korak prateći zakonitosti žanra. Scott ne nudi ništa spektakularno, novo ni posebno zanimljivo, a u pojedinim je dijelovima i poprilično zamoran, što je za jednu limunadicu, a "Nema rezervacije" je upravo to, nedopustivo.

Glumačka se postava tako povela za redateljevim primjerom i svoj posao odradila strogo rutinski. Novi pokušaj rekonstrukcije pomalo posrnule karijere Catherine Zeta-Jones opet nije polučio željeni učinak, pa će gospođa Douglas do svog novog hita morati još malo pričekati. Aaron Eckhart, unatoč širokoj paleti tematski različitih filmova koje nosi u svom životopisu, i dalje i svakoj ulozi izgleda gotovo isto, da ne spominjemo kronični nedostatak šarma i karizme na ekranu koji bi trebali biti okosnica njegovog lika. Najviše pozornosti plijeni mlada Abigail Breslin koja pruža vrlo pristojnu izvedbu u ulozi Zoe, ali ne sumnjamo da će uskoro i ona, kao uostalom i sve holivudske dječje zvijezde, vrlo brzo nestati s ekrana.

Sve u svemu, "Nema rezervacije" je film koji se isplati zaobići. Ionako ćete ga kroz koju godinu moći vidjeti na televizijskom programu u neko tmurno nedjeljno poslijepodne. A vjerojatno ste ga već negdje i gledali, samo što to možda ne znate jer je imao drugačiji naslov.


Reci što misliš!