Ostalo / Kolumne

Film

In Memoriam: Heath Ledger

In Memoriam: Heath Ledger

James Dean i nakon Jamesa Deana

"Živi brzo, umri mlad, ostavi lijepo truplo" - rečenica je koji su mnogi glumci predoslovno shvatili. Nakon što ju je John Derek prvi put izgovorio u filmu "Kucaj na svaka vrata" Nicholasa Rayja, obilježila je život Rayjevog miljenika Jamesa Deana. I upravo to ime ispliva svaki put kad filmski svijet pogodi tragedija kakvoj smo svjedočili ovog tjedna. A to se, nažalost, događa prečesto.

Usporedbe su ovoga puta opravdane. Heath Ledger je bio blizak Jamesu Deanu; po godinama, po fizičkoj sličnosti, po glumačkom talentu, a kako se sada čini, i po načinu života, "brzom". Za Heatha se, čini se, sve to prebrzo odvijalo. Mladi, karizmatični Australac već se s 20 godina probio na holivudsku scenu hit komedijom "10 stvari koje mrzim na tebi". Samo šest godina kasnije bio je nominiran za Oscara i hvaljen za svoju izvedbu od kritike i publike diljem svijeta. U tom se razdoblju stvarala jedna respektivna glumačka karijera i život koji je prerano okončan.

Za jednog gotovo hiperproduktivnog glumca, Ledger u svojoj filmografiji nema puno promašaja. Uskoro nakon proboja u Hollywood stigli su i prvi megahitovi; u "Patriotu" obožavanog tvorca ispraznih akcića Rolanda Emmericha glumio je rame uz rame sa sunarodnjakom Melom Gibsonom, a odmah zatim dobio je priliku i da sam ponese film u vrlo zabavnoj "Legendi o vitezu". I kad se činilo da će se Ledger isprofilirati u akcijskog glumca u filmovima za široke mase, došla je i prva ozbiljnija uloga.

"Bal čudovišta" Halle Berry je donio Oscara, a Ledgera najavio kao potencijalnu zvijezdu nezavisnog filma i vrhunskog karakternog glumca. Ledger se kostimiranom povijesnom spektaklu vratio u svom najslabijem filmu "Četiri pera", nakon čega slijedi teška uloga australskog heroja Neda Kellyja u istoimenom filmu; prosječnoj priči o jednom odmetniku koji je postao ikona, koja se iz mase ističe samo zahvaljujući nadahnutoj Ledgerovoj glumačkoj izvedbi. Prije kraja ove etape u Ledgerovoj karijeri, mladi je Australac odigrao i naslovnu rolu u zabavnom, ali ne pretjerano smislenom hororu "The Order".

A zatim je Ledger uzeo dvije godine pauze, da bi se 2005. pojavio u čak četiri filma, jednom odreda zahtjevnijem o drugog. Za potrebe nezavisnog "Lords of Dogtown" Ledger se iz dobrog dečka transformirao u zapuštenog, stalno napušenog, skate-gurua Skipa; uz Matta Damona glumio je u bizarnoj "Braći Grimm" montipajtonovca Terryja Gilliama; uskočio je čizme u najvećeg svjetskog zavodnika "Casanove", a zatim je stigla uloga o kojoj su svi pričali.

Ang Lee zgrozio je javnost najavom kako planira snimiti film o dvojici gay kauboja. "Planina Brokeback" izazvala je brojne kontroverze već prije nego se počela prikazivati, najavljivani su bojkoti, javljale su se skupine uvrijeđenih moralista, a gotovo nitko pojam kauboja, široko vezan uz takve macho ikone poput Johna Waynea i Clinta Eastwooda nije mogao povezati s homoseksualcima. No, jednom kad je film ugledao mrak kino dvorana nitko više nije mogao poricati njegovu kvalitetu, Leejevu prekrasnu režiju i briljantnu glumu dvojice mladih filmskih uzdanica: Heatha Ledgera i Jakea Gyllenhaala. Ledger Oscara za kojeg je nominiran nije dobio, ali filmska se javnost jednoglasno složila kako je zlatni kipić u njegovoj bliskoj budućnosti. Nažalost, Heath ga nije doživio.

Nastavio je mladi Australac i nakon toga putem koji si je zacrtao. U hvaljenom "I`m Not There" bio je jedan od sedmorice tumača kultnog kantautora Boba Dylana, a ironično je kako ga jedan od njegovih posljednjih filmova, "Candy" prikazuje kao talentiranog studenta umjetnosti čiji život uništi ovisnost o heroinu. Kažu da život oponaša umjetnost, ali umjetnost je ovoga puta oponašala život.

Ove je godine Ledger osigurao ulogu koja ga je trebala lansirati na sam vrh. Po vlastitom priznanju, Joker u "The Dark Knightu", novom nastavku Batman franšize, najteža je uloga koju je Ledger ikad odigrao. Demonski ga je klaun proganjao noćima, zbog njega se Ledger okrenuo tabletama za spavanje, koje su vjerojatno imale važnu ulogu u njegovoj prijevremenoj smrti.

Iako uzrok smrti još nije objavljen, holivudski kuloari brzo su počeli šuškati o drogi. Stigla su i prva priznanja svjedoka koji su s Ledgerom tumarali krivudavim kokainskim noćima; a njemu je, čini se, život išao prebrzo. Slava je bila pritisak koji nije mogao podnijeti i prihvatio je prvi izlaz koji mu se nudio, pridruživši se tako Jamesu Deanu i Riveru Phoenixu u aleji mladih glumačkih velikana čiji prerani odlazak neće biti lako prežaljen.


Reci što misliš!