Zabava

Film

Čiča miča (ne)sretna je priča – Gore ne može

Čiča miča (ne)sretna je priča – Gore ne može

Producenti "Shreka" predstavljaju... blijedu kopiju istog

Izvorni naslov: Happily N'Ever After
Režija: Paul Bolger, Yvette Kaplan
Glasovi: Sarah Michelle Gellar, Sigourney Weaver, Freddie Prinze Jr, George Carlin
Trajanje: 87 minuta
Ocjena: 3/10

Crtani filmovi još su od početka devedesetih godina prošlog stoljeća vrlo tražena roba visokobudžetnog studijskog filma. Ne samo da su znatno jeftiniji za snimanje, već je zarada u većini slučajeva zagarantirana. Ili je bar tako bilo dok smo u kino dvoranama mogli vidjeti dva do tri crtana filma godišnje, uglavnom proizvode uspješne suradnje Disneyja i Pixara. No, u međuvremenu su i glavešine ostalih studija shvatili gdje leži lova i krenula je hiperinflacija crtića u kino dvoranama. A što ih je više, sve su lošiji.

Rijetkima je izgleda još u interesu stvoriti dobar, zanimljiv animirani film. Tržište crtanih filmova na životu drži još samo Pixar, od kojeg je sve i krenulo, svi ostali samo se trude štancati ih što većom brzinom ne bi li na lak način napunili džepove parama. "Čiča miča (ne)sretna je priča" samo je još jedna primjer ovakve politike. Producenti planetarno popularnog, i užasno precijenjenog "Shreka", još su jednom zakoračili na dobro im poznato tlo svijeta bajki, a gotovi proizvod nije ništa doli blijeda kopija njihovog najvećeg hita. Samo bez velikog zelenog čudovišta.

Održavanje ravnoteže između dobra i zla i pozorno motrenje da svaka baja dobije svoj sretan završetak kako je zapisano nije nimalo lak posao. Stoga, nakon nekoliko tisuća godina, nije ni čudno da je čarobnjaku koji ga obavlja potreban odmor. Dok on igra golf u Škotskoj, na bajke moraju paziti njegovi, ne pretjerano spretni pomoćnici, Mambo i Munk. Zahvaljujući njihovoj nesmotrenosti, Pepeljugina zla maćeha preuzima kontrolu nad svijetom bajki mijenjajući tako tok priča iz kojih sretni završetci polako nestaju.

"Čiča miča (ne)sretna je priča" zapravo ima samo jedan problem. Nije ni najmanje smiješna. Vjerujem kako će se većina gledatelja za vrijeme filma nerijetko naći u situaciji u kojoj će im misli odlutati, samo čekajući da to mučenje napokon završi. To je crtani film reći ćete, namijenjen je prije svega mlađoj publici pa je bitno da njih zabavi. Nažalost, ni ta tvrdnja ne drži vodu. Pojedine geg situacije zasigurno nisu usmjerene prema djeci, već tendenciozno pretendiraju na nešto starije naraštaje, ali nijedna se situacija ne uspijeva odmaknuti od neuspješnog pokušaja humora.

A zatim je tu i 3D animacija, koja se u posljednje vrijeme nevjerojatno razvila pri tom razmazivši publiku koja je navikla na puno bolje, raskošnije i oku ugodnije od onog što "Čiča miča (ne)sretna je priča" nudi. Ovaj je crtić, kako za djecu, tako i za one nešto starije, najbolje zaobići u širokom luku, a ukoliko ste zaista raspoloženi za gledanje nekog dobrog animiranog filma, radije skočite do najbliže videoteke gdje ćete zasigurno pronaći nešto bolje. Jer lošije gotovo da i ne može.


Reci što misliš!