Zabava

Obilje kreativnih umjetnika

Elektronska scena na tlu Hrvatske

Elektronska scena na tlu Hrvatske

Sa željom da vam približimo autore koji se bave elektronskom glazbom u Hrvatskoj, krenuli smo sastavljati popis i došli do neočekivano velikog broja izvođača i skladatelja elektronske glazbe. Nakon što smo se zaustavili na broju 20, odlučili smo podijeliti ovu tema u dva dijela.

Da ne bi bilo zabune, nije riječ o samozatajnim dječacima koji sjede u svojoj sobi uz kompjutor već o punokrvnim autorima koji uglavnom objavljuju svoje radove za inozemne izdavače uredno gostujući širom svijeta. Vrlo vjerojatno niste nikada čuli za njih jer za njih mjesto u domaćem eteru i hrvatskim medijima jednostavno ne postoji. Trudili smo se obuhvatiti sve žanrove elektronske glazbe i njihove najbolje predstavnike. Pred vama je prvih deset.

EgoLess
Trenutno jedan od najkreativnijih hrvatskih skladatelja elektronske glazbe (Ognjen Zečević) orijentiran na dub. Za sebe kaže da stvara elektronsku glazbu sa dušom i nije daleko od istine. Radio i radi sa Diyalom, ST!llnesom, Golemom... Aktualni EP točnije 7'' vinil zove se 'Before Dub' i objavila ga je diskografska kuća Lodub Records iz Portlanda (Oregon, SAD) i koja u svega mjesec dana nakon izlaska dolazi na 3. mjesto najprodavanijih reggae ploča na Juno recordsu. Njegova glazba svira na radio postajama ko što su BBC Radio 1, BBC Radio 6, Ministry Of Sound, SubFM...Iza njega je d.y.s. izdanje '09 - '12 Selected Works' i EP 'No Ego No Problems' (2009.). Godine 2010. izdaje pjesmu 'Back Home' za Echodub label (London). Trenutno radi na izdanju za američki label ZamZam ( nastavak rada legendarnog dub labela BSI Records ) koje će biti izdano početkom 2013. godine na 7" vinilu.

Florence Foster Fan Club
Ovu grupu iz Siska, izuzetno popularnu u Brazilu, čine DJ Yas i Zarkoff odnosno Jasmin Mahmić i Saša Rajković također poznati i kao Le Chocolate Noir (Mahmić). Njihova elektronska glazba najviše se oslanja na new wave, a kao Florence Foster Fan Club objavljivali su za etikete Enfant Terrible, Wave Records, Diggarama. Trenutno snimaju za brazilski Wave Records za koji su objavili albume 'Everyday Theatre' (2009.) i 'Asymmetric' (2012.). Zarkoff iza sebe ima veći broj singl izdanja još od 2007. godine. Krajem prošle godine objavio je album 'Departed' i prati ga glas jednog od najboljih domaćih vokala u elektronskoj glazbi.

Ludvig & Stelar
Izuzetno uspješni tandem čija glazba se vrti u preko 90 zemalja širom svijeta a iza kojeg stoje Damir Ludvig i Goran Štetić. Sudjelovali su na većem broju čuvenih kompilacija Cafe Del Mar i čitavom nizu raznoraznih lounge kompilacija. Za izraelsko njemačku etiketu Hadshot Haheizar objavili su album 'Relax' koji se distribuira širom svijeta i koji je naišao na fantastične recenzije. Zajedno su počeli sa trance grupom Dogma 3000 da bi Ludvig u međuvremenu prerastao u vrhunskog DJ-a koji je svojevrsni vrhunac doživio prošle godine singlom 'Discolympic' sa kojim je osvojio prvo mjesto na Hot Slices Nu Disco listi američkog portala Satelite Records, a do sad je najbolje prodavani singl izdavačke kuće Rip N Burn na najpopularnijem download portalu Beatport u 2012. Singl se inače nalazi na albumu 'REM (Re-Edited and Mixed)' objavljenom prošle godine za spomenutu diskografsku etiketu. Osnivač je poznate klupske večeri 'Astralis', te producent i koautor dokumentarnog filma 'Astralis - institucija'. Istovremeno, Štetić kao skladatelj potpisuje niz glazbenih tema za tv i film kao i velik broj remixova.

Petar Dundov
Iza Dundova se nalazi preko 40 diskografskih izdanja objavljenih širom svijeta a trenutno snima za Music Man Records iz Belgije. Globalno proslavljene elektronske zvijezde kao što su Laurent Garnier, Timo Maas, Brendan Moeller, Jeff Mills...nemalo su puta izrazili svoje komplimente njegovoj glazbi. Remiksirao je singlove Rippertona, Namite, Alana Fitzpatricka... Singl 'Brownian Interplay' sa prošle godine objavljenog albuma 'Ideas From The Pound' odmah po izlasku zasjeo je na drugo mjesto prestižne iTunes top album chars. Vrlo je tražen u Japanu i Americi, živi od skladanja glazbe koju stvara u svom studiju Neumatik i čestog DJ-iranja. Niz izdanja objavio je pod pseudonimima i kolaboracijama kao što su Unreal, Parallax, Grasshoppers, Pajazzo, Chocolate Chip, Tikataka, Brother's Yard. Stil - techno i sve podvrste ali sa vlastitim, prepoznatljivim potpisom.

Nipplepeople
Vrlo zanimljiv elektro pop tandem koji, unatoč izuzetno uspješnim singlovima 'Sutra' i 'Broj' nisu otkrili svoj identitet želeći na taj način poručiti da se ispred njih samih na prvome mjestu nalazi njihova glazba. Međutim, unatoč par izuzetno uspješnih singlova i etikete Yammat Records koja ih promovira, Nipplepeople nemaju album niti često nastupaju bez obzira na neospornu popularnost u hrvatskom eteru. U svakom slučaju, vrlo pitak elektro pop koji je bez sumnje pronašao svoj put do publike na ovim prostorima. Još samo da publika pronađe put do njih pa da se napkon svi zajedno sretnu na obostrano zadovoljstvo.

Quasarr
Možda najuspješniji popularan hrvatski bend u Hrvatskoj koji koristi elektroniku za svoj način izražavanja i iza kojih su dva albuma 'Quasarr' (2007. Menart) i 'Propaganda' (2010. Menart). Zahvaljujući hitovima kao što su 'Ti', 'Arpeggio', 'Propaganda' itd. Quasarr je sa svojim electro pop hitovima uspio doprijeti do nemalog broja domaće publike koja je u njima prepoznala izuzetno kvalitetan i nadasve kreativan pristup elektronskoj glazbi. 2008. godine nominirani su za Porin u kategoriji Najboljeg albuma alternativne glazbe. Uz Filipa Franka, koji potpisuje većinu pjesama kao i programiranje, frontman i odličan prepoznatljiv vokal pripada Borisu Štoku.

Ilija Rudman
Vrhunski predstavnik nu disco/house crossover scene koji snima za britansku etiketu Bear Funk. Na sceni je više od deset godina tijekom kojih je stekao kultni status na hrvatskoj elektronskoj sceni ali i našao svoje mjesto na svjetskoj sceni objavljujući svoje radove za etikete: Rong Music, 2020 Vision, Compost, Electric Minds, Solardisco...Pobornik je analognog zvuka i vodi vlastitu diskografsku etiketu Red Music Records. Surađivao je sa imenima kao što su Random Factor, Greg Wilson, Faze Action, Chaz Jankel, Mark E, L.S.B., Tim Fuller, The Revenge itd. Izuzetno važno ime na hrvatskoj elektronskoj sceni.

Eddy Ramich
Jedan od najuspješnijih hrvatskih DJ-a kojeg je svojevremeno najslušanija japanska radio stanica, J-Wave izabrala za najboljeg DJ-a na svijetu u konkurenciji s Gilles Petersonom, Bugz In The Attic, Jazzanova, Karen P., Louie Vegom, Underworldom itd. Producent i DJ poznat je po svom nu jazz, house, ecletic izrazu, te kao jedan od osnivača kultne klupske večeri Kontrapunkt koja je tijekom svog postojanja ugostila neke od najeminentnijih svjetskih producenata i dj-a elektronske glazbe. Miksao je pjesme Ennia Moriconea, Arthura Verocaia, Tanie Marie...Tijekom 90-tih najviše je surađivao sa Zvonimirom Dusperom pod imenom Eddy & Dus da bi se potom udružio sa pjevačicom Yannom Valdevit u prijektu Eddy Meets Yannah sa kojom je za Compost Records iz Njemačke i objavio album, zahvaljujući kojem su gostovali diljem svijeta. Trenutno priprema solo album.

Disco'n'Action
Ultimativni plesni hard core disco bend iz rijeke koji spaja disco sa funkom, drum'n'bass sa punkom i rock sa houseom. Na sceni su već preko deset godina a iza njih je live album snimljen u riječkoj Stereo dvorani te studijski album 'Dance or Die' objavljen kao d.i.y. krajem prošle godine. Plesna elektronika sa naglašenim dubstep elementima ali i vrlo vidljiv utjecaj Chk Chk Chk (!!!). Nabrijani rokeri sa punk energijom čije vrijeme tek dolazi. Za sada više kao lokalni riječki bend ali s obzirom na 'Dance or Die' mogli bi postati puno više od lokalne atrakcije.

How Convinient
Iako su počeli kao kvintet, How Convinient trenutno čini trio (Kos, Billy i Kuki), koji nastavljaju stvarati plesni elektronski pop. Iza njih je album 'SeXes' objavljen za zagrebačku etiketu Home Made Electronica i izuzetno simpatičan spot 'Time is on my side' za singl koji ih možda i predstavlja u najboljem svjetlu. Kako je Višeslav Laboš svojevremeno napisao oni su 'spoj patetike novih romantičara s početka 80-ih i sofisticirane produkcije novog doba u postprodukciji Petra Dundova koji uspijeva zadržati inicijalni diskurs lo-fi estetike, kao njihov zaštitni znak. Članovi benda se bave i zvučnim instalacijama, fotografijom i dizajnom.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.