Zabava

Lou Reed

Odlazak istinskog velikana rock'n'rolla

Odlazak istinskog velikana rock'n'rolla

U nedjelju 27. listopada u 71. godini je preminuo Lou Reed. Osnivač i vođa grupe The Velvet Underground, gitarist, skladatelj, pjevač, pjesnik, producent i aktivist koji je od polovice 60-tih do danas, ostavio pečat u pop kulturi i rock glazbi kao malo tko prije njega.

Rođeni Njujorčanin (Brooklyn), Lewis Allan Lou Reed, u tinejdžerskim se danima zarazio rhythm & bluesom, i naučio svirati gitaru slušajući radio. Tijekom srednje škole svira u par bendova da bi prvi uspjeh zabilježio sa doo-wop grupom The Jades. 1964. godine, kao student novinarstva, filmske režije i kreativnog pisanja, Reed zarađuje radeći za Pickwick Records kao tekstopisac. Kroz posao upoznaje Johna Calea koji se upravo doselio u SAD i koji je u to vrijeme već surađivao sa skladateljima eksperimentalne glazbe Corneliusom Cardewom i La Monte Youngom ali neskriveno naginjao rock glazbi.

Reedu i Caleu pridružuje se školski kolega Sterling Morrison, te Meureen Tucker na bubnjevima i nastaje legendarna grupa The Velvet Underground. Bez obzira na nikakav komercijalni uspjeh i slavu u vrijeme nastanka, The Velvet underground postali su sinonim za avangardni rock izraz 60-tih s naglaskom na tekstove (ispunjeni, tada tabu temama poput sadomazohizma, droge i uličnog nasilja) i kompletan imidž benda kao svojevrsnu zvučnu kulisu poznatog umjetničkog pokreta/studija The Factory Andya Warhola. Njihov debi album, snimljen nakon suradnje sa Andyem Warholom (koji im je u prvim godinama bio čak i menadžer) sa njemačkom pjevačicom Nico 'The Velvet Underground & Nico', utjecajni glazbeni magazin Rolling Stone proglasio je jednim od najvećih rock albuma svih vremena dok je grupa postala jedna od najutjecajnijih rock grupa svih vremena.


Zvuk bend mijenjao sa iz albuma u album, no sva četiri prva i ujedno najvažnija albuma ('The Velvet Underground & Nico' 1967., 'White Light/White Heat' - 1968., 'Rhe Velvet Underground' - 1969. I 'Loaded'- 1971.) ostavili su neizbrisiv trag u povijest rock glazbe koji se često naziva i najutjecajnijim bendom svih vremena zbog specifičnog protopunka, art rocka, eksperimentalnog rocka, psihodelije i noisea. 1972. godine, Lou Reed započinje solo karijeru tijekom koje objavljuje 20 albuma i bezvremenski hit 'Walk on the wild side'. Svakako treba spomenuti i suradnju koju je ostvario sa glazbenicima kao što je njegov prijatelj s početka karijere John Cale ('Songs for Drella' - 1990.), Metal Machine Trio '(The Creation of the universe' - 2008.), izuzetno loše ocijenjen album sa grupom Metallica ('Lulu' - 2011.), te suradnja sa Johnom Zornom i Laurie Anderson ('The Stone: Issue Three' - 2008.). Upravo sa slavnom američkom umjetnicom i glazbenicom Laurie Anderson je još 90-tih, kroz razne projekte započeo vezu sa njom koja je ozakonjena njihovim vjenčanjem u travnju 2008. godine.


Glumio je u deset filmova nerijetko glumeći sam sebe ('Prosac Nation' - 2001.), a ostavio je i trag kao fotograf. 2012. godine objavljena je knjiga 'Rimes/Rhymes' sa 300 njegovih fotografija. U travnju ove godine, Reed je podvrgnut transplataciji jetra nakon koje se oporavio. Točan uzrok smrti, koja je nastupila u nedjelju 27. Listopada 2013. godine, još nije službeno objavljen.

Zvuk gitare Lou Reeda, njegovi tekstovi, njegove pjesme i njegova hrabrost kao glazbenika i umjetnika, ostat će zauvijek zapisani u povijesti pop kulture 20. Stoljeća.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.