Sport

#košarka

Zadar izgubio u 3. kolu AdmiralBet ABA lige

Zadar izgubio u 3. kolu AdmiralBet ABA lige
Filip Roganović (SC Derby)

Domaćini su od početka bili bolja momčad, s raznovrsnijom i strpljivijom igrom, dok je Zadar sve više zaostajao kako je vrijeme prolazilo...

Košarkaši Zadra poraženi su u 3. kolu AdmiralBet ABA kod SC Derbyja rezultatom 86:62 (19:15, 21:15, 24:18, 22:14).

Domaćini su od početka bili bolja momčad, s raznovrsnijom i strpljivijom igrom, dok je Zadar sve više zaostajao kako je vrijeme prolazilo. U trećoj četvrtini približio se na šest poena zaostatka, ali nakon nove serije preciznih šuteva igrača SC Derby, gubi korak i zasluženo gubi. Nakon gostovanja u Podgorici Zadru slijede tri teška ispita u njegovoj dvorani, protiv Budućnosti VOLI, Partizana Mozzart Beta i Crvene zvezde Meridianbet.

STATISTIKA

Zadar je u prvim minutama ušao u rezultatski zaostatak nakon što u obrani nije uspio zaustaviti vanjski šut gostiju, a u napadu promašio nekoliko zicera. Gegić je u napadu uspio koristiti prednost u visini u odnosu na domaćeg playa Neala (200 naspram 179 centimetara), prošli su Wahl i Ramljak, doveli Zadar do egala, ali „studenti“ rade seriju 7:0 i dolaze do prednosti 17:10. Do kraja četvrtine Ramljak je iz teške situacije pogodio tricu, Mazalin na isteku oba bacanja i zaostatak je smanjen na 19:15. Zadrov šut za tricu bio je očajan (1-8), u svemu ostalom bio je ravnopravan domaćinu.

Foto: Filip Roganović (SC Derby)

Statistiku je s dvije ubačene trice odmah popravio Mihailović. Imao je Zadar napad za vodstvo, kako će se pokazati posljednju u utakmici, Gilbert brzo gubi loptu, u sljedećem napadu Ramljak lošim dodavanjem daruje kontru domaćinima, a oni svoja dva napada koriste za povratak na 27:21.

Mihailović je svojim vanjskim šutom pokušao držati ritam, ali broj izgubljenih lopti bio je prevelik da domaćin ne iskoristi poklone. Puno nebranjenih trica SC Derby imao je nakon akcija Neala, a onda je Amerikanac i zabio pod faulom (nakon što je Gegić dvaput promašio pod košem) i domaćin na kraju poluvremena prvi put odlazi na dvoznamenkastu prednost (40:30). Da su zadarski igrači iskoristili samo dva ili tri promašena polaganja, rezultat bi bio mnogo prihvatljiviji.

Na pola treće četvrtine Zadar je bio u vrlo solidnoj situaciji: Gegić je iskoristio prvo bacanje, Žganec uhvatio skok nakon promašaja i došao na 49:43. Uslijedilo je niz „gluposti“ na koje je trener ukazao na sljedećoj minuti odmora, Hadžibegović ubacio svoju treću tricu, podebljali s lakoćom Drobnjak i Nikolić, a prvi za svaki slučaj dodao i jednu tricu s osam metara za vodstvo 59:43 u 24. minuti.

Negdje u tom trenutku postalo je jasno da se gosti u Zadar neće vratiti s bodovima, jer je bilo skoro nemoguće zamisliti potonuće ovako raspoloženog domaćina. Pred kraj četvrtine bilo je +18, a Mihailović iz slobodnih bacanja smanjuje na 64:48.

Većinu posljednje četvrtine Zadar se držao između 15 i 20 poena razlike, ali su nove pogreške, uz veliko nezadovoljstvo koje je Jusup iskazao na klupi, rezultirale porazom od čak 86:62.

Izvrsni Drobnjak bio je najbolji strijelac domaćina sa 17 poena, no trener Mijović nakon uvjerljivog vodstva dao je priliku većem broju igrača i rasporedio broj postignutih koševa. Najbolji igrač Zadra bio je Mihailović sa 19 postignutih poena, Mazalin je ubacio 14 uz 6 skokova i 4 asistencije, a Gegić 13, ali uz šut 5-14 i 4 izgubljene lopte.

Danijel Jusup, trener Zadra: Čestitam Derbyju, zasluženo je pobijedio. Kad jedna momčad izgubi sve četvrtine vidi se da je druga dominirala cijelo vrijeme. Derby je bio agresivan na liniji dodavanja i to ih je nagradilo. U većem dijelu utakmice imali su visok postotak šuta za tri poena. Mi izgledamo loše, pokušao sam malo rasporediti tu minutažu. Očekujem više od svojih igrača, u prvom redu od Gegića, mislim da on tu nominalno treba više dati momčadi, zadužen je za kreaciju. Mi smo dosta sterilni, malo sam i zabrinut kako izgledamo na početku sezone. Mihailović je pokazivao inicijativu, davao je jednu kreaciju, inventivnost, što bi trebali i drugi. Bio je usamljen, s obzirom na to da još nije spreman i ne možemo čuda očekivati, on je svoju rolu dobro odigrao.


Reci što misliš!