Sport

Split

Za vikend 22. veslačka regata sv. Duje

Za vikend 22. veslačka regata sv. Duje

Ovoga petka, subote i nedjelje u Splitu će se održati 22. Međunarodna veslačka regata Sveti Duje u kojoj će sudjelovati 22 posade iz zemalja regije i Europe, najavljeno je to na konferenciji za medije održanoj u četvrtak u Galeriji Meštrović.

Rektor Sveučilišta Split Dragan Ljutić kaže da se radi o 21 godini velikog i predanog rada, da se regate održavaju zahvaljujući svima onima koji daju maksimalnu potporu da to i dalje živi u Splitu, županiji i u Hrvatskoj. 

"Svima je vezano za ovu regatu u uhu Oxford, Cambridge i Sveučilište Split, a upravo naše sveučilište daje sve od sebe za sport. Dobili smo zvjezdicu Healthy Campus, s time se možemo ponositi i biti primjer. Zahvaljujući našem sveučilištu dobili smo i akademske sportske igre koje će se u Splitu održavati 2028. godine. To za sve nas globalno puno znači", kazao je rektor Ljutić.

Da je sve spremno za veslačku regatu i da u Split dolaze najjače posade novinarima je potvrdio Luka Grubor podsjetivši kako su na toj legendarnoj regati zarotirali jedan ciklus ljudi koji su od studenata postali vrhunski veslači sa zanimljivim karijerama.

"Grupa legendi koji su bili svih ovih zadnjih godina sudionici regate predstavlja najjaču sportsku veslačku naciju ako se cjelokupno uzmu u obzir njihovi rezultati. Ove godine smo ponosni na presjek sportaša i legendi koje imamo, barem jednog sudionika sa olimpijskom medaljom iz svih olimpijada, od Barcelone 1992. do Rija 2016. godine", izjavio je Grubor.

Toni Gamulin kaže da će i ove godine regata obogatiti program proslave sv. Dujma, koncept je uvijek isti, a započinje u subotu sa studentskom utrkom, dok će u nedjelju biti revijalna utrka na Rivi.

"Ovogodišnje izdanje Regate okupilo je respektabilnu konkurenciju koju čine 22 posade, od čega 14 muških i 8 ženskih, a nastupit će predstavnici sveučilišta iz Estonije, Njemačke, Poljske, Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva, među kojima svakako vrijedi istaknuti posade kao što su Aachen, Cambridge, Imperial, Jagiellonian i Oxford, dok će hrvatske boje braniti predstavnici sveučilišta iz Rijeke, Splita i Zagreba", objasnio je Gamulin.

U sklopu programa regate, 11. svibnja će se održati i panel naziva „Lessons from the Boat“, koji govori o dualnim karijerama, odnosno izazovima i postignućima bivših veslača i olimpijaca, koji su ostvarili značajne rezultate na svjetskoj i olimpijskoj pozornici, ali i na akademskom te profesionalnom polju. Ove će godine govoriti bivši kormilar Cambridge-a i sportski komentator BBC-ja, Matthew Holland, koji radi u Centru za otkriće lijekova na Sveučilištu Oxford.

Taj tradicionalan događaj s korijenima u davnoj 1825. godini, redovito se odvija preko dva desetljeća, a obuhvaća utrku sveučilišnih osmeraca na regatnoj stazi u Spinutu, koja će se održati u subotu, 11. svibnja prijepodne, dok je nedjelja rezervirana za revijalnu utrku veslačkih legendi Oxforda, Cambridgea i Splita, koja će se prema običaju održati u splitskoj luci. 


Reci što misliš!