Sci-Tech

istražujemo more

Mapiranje Jadranskog mora u potrazi za potopljenim paleolitskim naseljima

Mapiranje Jadranskog mora u potrazi za potopljenim paleolitskim naseljima
shutterstock

Split je trenutno centar istraživanja splitskih i britanskih arheologa. Istražuje se prastara povijest, a rezultati su zapanjujući.

U svibnju prošle godine britanski arheolozi u suradnji sa Sveučilištem u Splitu, točnije Filozofskim fakultetom mapirali su jadransko podmorje u potrazi za potopljenim paleolitskim naseljima. Jučer je u prostorima Filozofskog fakulteta začetnik ideje, dr. Simon Fitch uz Vedrana Barbarića predstavio rezultate dosadašnjih istraživanja te buduće korake u daljnjem otkrivanju tajni ispod površine mora.

U razgovoru za Dalmaciju danas otkrio je da su rezultati na području Splita zapanjujući. Posebice je naglasio pronalaske sa lokaliteta u Sjevernoj luci gdje nisu očekivali puno zbog devastacije nastale prilikom izgradnje objekata.

No, baš tamo su pronašli kvalitetne podatke o dvije rijeke koje su prolazile tim područjem u Paleolitiku. Također je potrebno naglasiti kako prije nekih 20 tisuća godina Split nije bio obalni grad već je bio okružen kopnom.

Znanstvenici i istraživači su kroz mnoštvo suvremenih metoda uspjeli dobiti jasniju sliku krajolika u paleolitiku te se sada nadaju pronaći ljudske artefakte kako bi dobili uvid u naseljenost toga doba na području splitskog akvatorija.

Kako su dr. Simon Fitch i izv.prof.dr.sc. Vedran Barbarić objasnili u svojoj prezentaciji najveći dio prapovijesnog materijala nalazi se u moru do dubine od pet metara na lokaciji od oko 100 metara udaljenosti od obale.

Još jedan zanimljiv podatak kojeg su podijelili je da kasnopaleolitički nalazi u Kaštelanskom zaljevu kazuju da je cijeli krajolik u splitskom akvatoriju bio naseljen.

Tijekom sljedećih pet godina, ekspedicija će mapirati dijelove Jadranskog i Sjevernog mora da bi analizirali kako su izgledali prije 10 tisuća do 24 tisuće godine kada su razine mora bile oko 100 metara niže nego danas.

Prva visokorezolucijska arheološka podvodna snimanja Jadranskog mora uz obalu Hrvatske otkrila su ostatke mreže potoka, rijeka i drugih geoloških obilježja.


Reci što misliš!

  Vezane vijesti