Sport

Košarka, AdmiralBet ABA liga

Čudesna večer u Pioniru! Zadrani senzacionalno slavili protiv Crvene Zvezde

Čudesna večer u Pioniru! Zadrani senzacionalno slavili protiv Crvene Zvezde
ABA League j.t.d./Dragana Stjepanovic

U posljednjoj utakmici 6. kola regionalne ABA lige, u beogradskom Pioniru košarkaši Zadra upisali su senzacionalnu pobjedu u gostima kod aktualnog prvaka lige, euroligaša Crvene Zvezde, rezultatom 96-98 i tako upisali četvrtu pobjedu u ovom natjecanju te zasjeli na treće mjesto ljestvice!

Iako su brojni košarkaški poznavatelji bodove u ovoj utakmici unaprijed upisali favoriziranoj Crvenoj Zvezdi, igrači trenera Jusupa odigrali su fantastičnu utakmicu i posve zasluženo slavili na najtežem mogućem gostovanju. I to bez trenutačno najboljeg igrača lige i uz značajniju minutažu samo šestorice igrača.

Trener Jusup niti večeras nije mogao računati na najboljeg igrača, Luku Božića koji je zbog ozljede otkazao i izborniku Petroviću za predstojeće reprezentativne pripreme na koje bio pozvan.

Zvezdaši su u prvih pet ubačaja zabijali isključivo trice. Poveli su 6-0, pa 9-2, ali Zadrani se nisu dali prestrašiti. Vrlo brzo su uhvatili priključak preko raspoloženog Ramljaka pa i poveli 9-10 košem Šantelja. Do 19-19 igralo se koš za koš a tada su Zadrani ubacili u brzinu više i preko Lakića te sjajnog Jordana koji je četvrtinu završio s dvije vezane trice rade seriju 8-0 i zaključuju četvrtinu vodstvom od +8, 19-27.

Nisu Zadrani tu stali već su tricama Jordana i Davisa seriju početkom druge četvrtine podigli na 14-0, za nestvarnih 14 poena razlike. Napokon je i Zvezda odgovorila tricom Vildoze i zakucavanjem Bentila te spustila ispod deset razlike. Rotacije kod Zadra ipak su dovele do laganog pada kvalitete u igri te su se domaći u 17. minuti vratili na samo -4, 36-40. No Zadrani su ponovo pronašli snagu i preciznost te Jordano novom (četvrtom) tricom pokreće novu seriju 8-0 za bijeg na +12, 36-48, dvije minute do poluvremena. Ramljak i Žganec su zabijali do isteka 20. minute tako da su igrači trenera Jusupa na veliki odmor otišli vodstvom od +11, 41-52.

Izuzetno kvalitetno poluvrijeme Zadrana u kojem su pogodili čak 9 (iz 19 pokušaja) trica, imali 19 skokova (8 napadačkih) a Zvezda 7 manje te čak 15 asistencija (Zvezda 9) i imali zasluženo visoko vodstvo. Jordano je zabio 14 (trice 4/5), a Ramljak 10 uz 5 skokova i 6 asistencija!

Zadarski tricaški festival nastavio se i početkom treće dionice te je Zadar nakon novih trica Drežnjaka i Jordana početkom 24. minute imao ponovo +14, 48-62 da bi nakon 4 vezana poena Lakića Zadrani u 27. minuti nakon šeste trice sjajnog Jordana i jednog bacanja Žganeca odjurili i na +19, 56-75! Bilo je predobro da bi potrajalo pa Zvezda u minutu i pol radi seriju 8-0 za povratak na -11, 64-75. Zabrljali su Zadrani i posljednji napad pa je Zvezda u posljednjoj sekundi seriju zaokružila na 10-0 i u četvrtu četvrtinu ušlo se rezultatom 66-75.

Zvezda je nastavila s pristiskom a umorni Zadrani koji su cijelu utakmicu odigrali s prektički samo šest igrača (Šantelj je dobio 10 minuta, a Čampara 2) su sve češće promašivali i domaći se približavaju na samo -6, 72-78 pa nakon toga i na -5, 75-80 bilo je 6 i pol minuta prije kraja. Drežnjak tada zabija tricu, Ramljak samo jedno od tri bacanja a sveprisutni Drežnjak zabija odbojku iz skoka u napadu i gosti ponovo imaju +9, 77-86. Malo manje od 4 minute prije kraja Zadrani su još uvijek imali velikih +9, 82-91 nakon novih poena Drežnjaka. Zvezdaši se ipak ne predaju i serijom 9-1 dolaze na minimalnih -1, 91-92, minutu i pol prije kraja.

Ramljak tada kapetanski stavlja dva bacanja a Lakić čudesnim prodorom pod faulom zabija za +5, 92-96, bilo je 37 sekundi do kraja. Petrušev brzo zabija za domaće no Žganec je hladan kao špricer i zabija oba bacanja 10 sekundi prije kraja. Lazić dvije sekunde prije kraja zabija tricu, Lakić nakon faula promašuje oba bacanja ali zvezdaši nisu uspjeli napraviti ništa u posljednje 2 sekunde i veliko slavlje Zadrana u Pioniru moglo je započeti!

Kompletna statistika

Zadrane su do velike pobjede predvodili večeras fenomenalni Dario Drežnjak s 22 poena, 4 skoka i 5 asistencija, Antonio Jordano zabio je 23 koša (trice 6/12) uz 5 asistencija, kapetanski je odigrao Marko Ramljak s 20 poena, 7 skokova, 6 asistencija i 3 ukradene lopte, a miran u trenucima odluke ponovo je bio samozatajni Karlo Žganec koji je utakmicu završio s 15 poena, te po 4 skoka i asistencije. Arijan Lakić je zabio 11poena uz 4 skoka, dok je Davis dodao 5 poena uz 7 skokova.

Kod Zvezde najbolji Bentil s 19, Vildoza sa 16 i Nedović s 13 poena.

Zadrani su večeras bili bolji u ukupnom šutu 49 posto (Zvezda 48), u šutu za dva (59/54 posto), zabili su 14 trica iz 34 pokušaja, imali ukupno 35 skokova (12 napadačkih!) i 24 asistencija (Zvezda 22). Večer za pamćenje!

Sljedeću utakmicu u ABA ligi Zadrani igraju kod kuće protiv Budućnosti. Utakmica je na rasporedu u subotu, 19. studenog s početkom u 18 sati u,uvjereni smo, do posljednjeg mejsta ispunjenom Krešinom domu. 

Standings provided by Sofascore


Reci što misliš!