Sport

#odbojka

Kadetska reprezentacija na pripremama u Zadru

Kadetska reprezentacija na pripremama u Zadru
HOS

Hrvatska ženska kadetska reprezentacija okupila se u Zadru 26. prosinca navečer na pripremama za natjecanje u Srednjeeuropskoj MEVZA ligi od 6-9. siječnja, također u Zadru.

To je natjecanje osam zemalja, ujedno i kvalifikacije, na kojim pobjednik stječe pravo direktnog odlaska na kadetsko Europsko prvenstvo odbojkašica. Postoji tu i dodatni krug kvalifikacija, u proljeće iduće godine, na koje odlaze polufinalisti s ovih siječanjskih kvalifikacija.

No, o svemu više vrijedni izbornik hrvatske ženske kadetske reprezentacije Miodrag Miki Stojaković:

„Ove prve kvalifikacije igraju se turnirski, od 6. do 9. siječnja, a mi smo u skupini s Češkom, Mađarskom i Ciprom, dok su u drugoj skupini Slovenija, Slovačka, Izrael i Austrija. Najprije se igra po skupinama sustavom ‘svaki sa svakim’, potom prvi iz jedne skupine igra s drugo plasiranim iz druge u polufinalu, i obrnuto, a onda pobjednici igraju za prvo a poraženi za treće mjesto.“

Želje naše izabrane vrste se ne skrivaju…

„Mi bi željeli igrati finale, naravno, ali primarni cilj je ipak biti među prve četiri ekipe i osigurati polufinale.“

Iako je u ovom godištu nezahvalno prognozirati favorite, izbornik Stojaković prati sve što se događa u Europi na tom planu pa kaže:

„Češka je bila u prijašnjoj generaciji dominantna, ali po meni sada na ovom turniru neće biti toliko jaki jer su se kao domaćini EP-a već direktno plasirali na to natjecanje, pa mislim da će kvalifikacije iskoristiti za uigravanje i provjeru nekih drugih igračica koje dolaze. Po meni je najveći kandidat za prvo mjesto na ovom turniru Slovenija, a mi ćemo svoju priliku vrebati iz prikrajka.“

Hrvatska ženska U16 kadetska reprezentacija je na posljednjem Europskom prvenstvu u Slovačkoj i Mađarskoj, ovoga ljeta, završila na devetom mjestu.

„Od te generacije s posljednjeg EP-a smo zadržali veći dio kadra, ali na ovom okupljanju imamo I novih kandidatkinja koje želimo provjeriti. Zapravo nam je s EP-a ostao kostur ekipe, prva postava, otprilike 6-7 igračica, dok ostatak popunjavamo s novim igračicama.”

Pozvano ih je 15 na pripreme: Lorena Marija Sesar, Dragičević, Perić, Prkačin, Perković, Kesar, Marušić, Mlinar, Zubanović, Bošnjak, Buršić, Lana Sesar, Kruhonja, Francetić i Stošić, a na natjecanju će sudjelovati njih 12.

„Konačni ćemo popis odrediti nakon priprema u Zadru, koje su na rasporedu prije  samog natjecanja. Velika većina tih djevojaka već igra u Superligi ili Prvoj ligi za svoje klubove, pa se nadamo dobiti nove kvalitetne igračice za reprezentaciju.”

I za kraj, Stojaković će ponešto reći i o kvaliteti naše izabrane vrste.

„Obzirom da mnoge djevojke igraju u svojim klubovima Superligu i Prvu ligu, ima tu dosta iskustva, a ono što je najuočljivije je odlična antropometrija koju imamo u sastavu. Trenutno najviše problema imamo na tehničko-taktičkim dijelovima, ali to se upravo i rješava dužim pripremama i što većim brojem odigravanja kvalitetnih utakmica. Zato tu moram odmah pohvaliti rad našeg Saveza koji nam omogućava maksimalan broj okupljanja i natjecanja, imamo svu potrebnu logistiku i to je ogromna stvar za nas. Ali, nažalost, kako je trenutno stanka u našem domaćem prvenstvu, klubovi su da odmoru i nećemo moći odigrati niti jednu kvalitetnu kontrolnu utakmicu. I još mogu reći da generacija, ako se bude pravilno razvijala, ima velike perspektive i u seniorskoj izabranoj vrsti”.


Reci što misliš!

  Vezane vijesti