Sport

ABA liga

Slobodna bacanja ovaj put nisu presudila, Zadar stigao do prve regionalne pobjede

Slobodna bacanja ovaj put nisu presudila, Zadar stigao do prve regionalne pobjede
Koper Primorska

Košarkaši Zadra upisali su prvu pobjedu u novoj sezoni ABA lige. Igrači koje je u izostanku glavnog trenera Veljka Mršića s klupe vodio Ivan Perinčić, rutinski su pobijedili Primorsku na gostovanju u Kopru rezultatom 55-77 i pobjegli s dna regionalne tablice.

Zadrani su bolje otvorili utakmicu i u dva navrata otišli na pet poena prednosti, no domaći dvojac Kastrati-Macura nije dopustio rano odvajanje hrvatskog sastava. Većina pokušaja gostiju dolazila je iza linije za tri poena, no takva je igra bila dovoljna tek za plus dva (17-19) nakon isteka desete minute.

Sredinom prve četvrtine po prvi smo put na parketu vidjeli novopridošlog Chinanua Onuakua, ali visoki Amerikanac je vrlo brzo napravio dvije osobne pogreške u napadu, da bi nedugo potom „zaradio“ i treći faul zbog čega je bio primoran preseliti na klupu.

Prvi dio susreta nije obilovao pretjerano kvalitetnim potezima. Redale su se greška na grešku, a u toj igri „Chi fa mena“ bolje su se snašli domaćini koji su u prve četiri i pol minute druge dionice zatvorili prilaze svom obruču, pa smo na nove poene Zadra trebali čekati sve do 15. minute kada je Worku dvama slobodnim bacanjima prekinuo sušu Perinčićevih momaka.

FOTO: Koper Primorska

Unio je mladi Etiopljanin dašak svježine u plave redove, no pravovremena reakcija domaćeg trenera Andreja Žakelja brzo je ugasila napadačku iskru dalmatinskog sastava koji je sve do pretkraj prvog poluvremena imao problema s organizacijom igre. Ipak, sama je završnica pripala gostima koji su zahvaljujući seriji napadačkih skokova i trici Dominika Mavre u svlačionicu otišli s ugodnih plus šest (29-35).

U nastavku se očekivao veći doprinos Onuakua, no da će nekadašnjem igraču Houston Rocketsa trebati vremena da se privikne na kriterij suđenja u ABA ligi zorno je pokazao trenutak sa samog otvaranja treće četvrtine kada je svojim trećim faulom u napadu zaključao okove koje si je stavio u prvih 20 minuta.

Teško se sjetiti igrača koji je tako brzo skupljao osobne pogreške na regionalnim parketima. Na pamet pada tek Lukša Andrić…

Kako je vrijeme odmicalo, tako su Zadrani na krilima trica Vukovića i Mavre počeli „paliti motore“, pa je semafor u 25. minuti pokazivao 33-45, prvu dvoznamenkastu prednost gostiju. Razlika je u tim trenucima mogla biti i veća, no ponovno je na površinu izašla nepreciznost Zadrana s linije penala, što je omogućilo Primorskoj da spriječi odvajanje dalmatinskog sastava.

FOTO: Koper Primorska

Obrana je bila na razini, ali napad je i dalje „štekao“, pa se u posljednju dionicu ušlo s osam poena „viška“ na zadarskom kontu (43-51). Bilo je jasno da će Perinčićevim momcima trebati više koncentracije u suparničkoj polovici da bi utakmicu mirno priveli kraju.

Zamišljeno - učinjeno.

Prvo su Junaković i Mavra vratili svoju momčad na dvoznamenkastu prednost, da bi potom Zadrani iskusno iskoristili rupe koje su se počele otvarati u slovenskoj obrani i bez većih problema nastavili povećavati prednost, sve do konačnih plus 22.

Zadrane su do pobjede vodili Mavra i Vuković s 21, odnosno 14 poena, čemu je visoki Riječanin dodao i 12 skokova, dok je najefikasniji u domaćim redovima bio Luka Vončina s 19 koševa.

Standings provided by SofaScore LiveScore