Sport

stolni tenis

U utorak započinje stolnotenisko EP: Gaćina među 32 nositelja

U utorak započinje stolnotenisko EP: Gaćina među 32 nositelja
Sanjin Strukić/PIXSELL

U utorak počinje pojedinačno Europsko prvenstvo, koje će se od 18. do 23. održavati u Alicanteu.

Hrvatske boje branit će Andrej Gaćina, Tomislav Pucar, Tomislav Frane Kojić i Filip Čipin u muškoj konkurenciji, te Mateja Jeger, Dorina Srebrnjak, Ivana Malobabić i Petra Petek u ženskoj konkurenciji. 

Andrej Gaćina je među 32 nositelja, odnosno 16. nositelj, te će suparnika saznati nakon kvalifikacijskih skupina. Pucar je nositelj kvalifikacijske skupine, a tu su još europski juniorski prvak Grk Sgouropoulos, Slovak Novota i Srbin Jevtović. Kojić je drugi nositelj, ispred je Portugalac Geraldo, a iza njega su Turčin Ulucak i Giardi iz San Marina. Filip Čipin je četvrti u svojoj skupini, a tu su još Čeh Konecny, Ukrajinac Prišepa i Litavac Lesiv. 

"Sve skupine su manje-više podjednake i neizvjesne. Ono što znamo je da smo se dobro pripremili i mirno čekamo početak turnira", istaknuo je izbornik Neven Karković.

Sistem je takav da su pobjednici 23 skupine direktno u glavnom ždrijebu. Od preostalih 23 drugoplasiranih petorica će otpasti ždrijebom, dok će njih 18 međusobno igrati dodatni kvalifikacijski meč za ulazak među 64. Inače, prije dvije godine je baš Kojić bio taj koji je ispao ždrijebom. 

Kod djevojaka Mateja Jeger nije među nositeljima, posljednja rang lista nije joj išla na ruku, te će svoj put do glavnog ždrijeba tražiti u skupini s Belgijkom Marchetti, Engleskinjom Tsaptsinos i Azerbajdžankom Imanovom. Srebrnjak je druga nositeljica, ispred je Francuskinja Gasnier, a tu su još Luksemburžanka Konsbruck i Moldavka Jibric. Ivana Malobabić je treći nositelj skupine, ispred su Šveđanka Bergstrom i Rumunjka Ciobanu, dok je iza naše predstavnice Latvijka Majorova. Petra Petek je četvrta nositeljica u skupini, a za prolazak će se boriti sa Slovakinjom Kukulkovom, Srpkinjom Lupulesku i Talijankom Laurenti. 

"Dosta dobar rezultat bi bio kad bi djevojke prošle kvalifikacije i plasirale se među 64. U parovima za Dorinu i Mateju svaka pobjeda je plus, pogotovo jer su tek nedavno počele igrati zajedno. Više očekujem od Petre i Ivane, bez obzira na Petrinu ozljedu. Igraju dugo zajedno, uostalom na Croatia Openu su izborile četvrtfinale", istaknula je izbornica Tian Yuan. 

Kod djevojaka je 19 kvalifikacijskih skupina te će sve pobjednice skupina direktno u glavni ždrijeb. Isto vrijedi i za sedam drugoplasiranih. Naime, sedam najsretnijih odlučit će se ždrijebom. Preostalih 12 drugoplasiranih igračica će međusobno igrati jedan kvalifikacijski meč za ulazak među 64. 

U parovima Pucar i Kojić će u 2. kolu na Bugare Aleksandrova i Kođabaševa, dok će Čipin i Švicarac Weber na Talijane Stoyanova i Rech Daldossa. Malobabić i Petek će u 2. kolu kvalifikacija na Šveđanke Bergstrom i Kallberg, dok će Jeger i Srebrnjak na Azerbajdžanke Imanovu i Eminovu. 

U mješovitim parovima Čipin i Jeger u 1. kolu kvalifikacija idu na Latvijce Reinholdsa i Majorovu. 

Inače, prije dvije godine titulu je osvojio Francuz Lebesson, a branit će je i u Španjolskoj, dok kod djevojaka nema braniteljice naslova Turkinje Hu Melek. Kod parova aktualni prvaci njemačko-danska kombinacija Franziska i Groth prvi su nositelji u Alicanteu, kod djevojaka Njemice Lang (bivša Silbereisen) i Winter neće braniti naslov. Lang je u paru s Mittleham, dok je Winter sa Soljom. U mješovitim parovima supružnici Monteiro i Dodean (Portugal/Rumunjska) neće braniti naslov, jer je Portugalac otkazao nastup na EP-u zbog ozljede.


Reci što misliš!