Sport

impresivno!

Boćari Vira proslavili četvrtu titulu prvaka u isto toliko godina

Boćari Vira proslavili četvrtu titulu prvaka u isto toliko godina
K.Škrbić

Prošle je godine viđeni virski gastarbajter Svetko Bašić, stric predsjednika Boćarskog kluba Vir Darka Bašića, čestitajući Viranima na naslovu prvaka Prve ŽBL poslao janjca da se nađe. Ove je godine kod Tihe Buškulića, čuvara virske tradicije uzgoja ovaca, rezervirao dvije pramenke, opet da se nađe u proslavi naslova prvaka Treće HBL

Kako je krenulo virske boćare, do boćarske Lige prvaka Tiho će ostati bez janjaca, a Svetko odmah može staviti ključ u bravu svoga bavarskog restorana. 

Virski boćari proslavili naslov prvaka Virski boćari proslavili naslov prvaka

Bluzeri su naslov osvojili još prošli tjedan u Benkovcu, pa je posljednje 18. kolo odigrano sinoć na Viru donijelo dostojnu proslavu. Na žalost po Splićane, ali i mnoge druge koji su se posljednja dva kola bavili kalkulacijama oko opstanka u Ligi, nada je za Nadu s burom otpuhana vrlo brzo. Virani su poveli nakon prve ruke 7-1, potom 11-3 nakon disciplina tapeta, a konačni trijumf donio je upravo Bašić sigurnom pobjedom u krugu protiv Stipe Pivčevića (27-20). Nakon 13-3 bilo je samo pitanje s koliko će razlike virski boćari završiti meč, iako je u stvarnosti takva neizvjesna kalkulacija postojala samo uoči utakmice. Sezona je tako okončana rečenicom koju je Marjan Bukvić ponudio još uoči prvog kola, kada je ovogodišnjim Bluzerima umjesto "trnja i koprive" predvidio "med i mlijeko".   

"Možemo biti prvaci", govorio je Bukvić, a ništa manje optimističan nije bio ni predsjednik Bašić četiri godine ranije.

"Tek kada osvojimo tri uzastopna naslova, možemo govoriti o uspjehu", pričao je nakon što je Vir prvu šampionsku kantu iz Treće ŽBL spremio na vitrine. 

Četiri godine kasnije s polica se izbacuju stare boće i zaboravljene pivske kašete, 300 pari karata za briškulu i trešetu te rashodovani stolnjaci iz restorana Kotarina – kako bi za novovjekovnu uglancanu slavu BK Vir bilo dovoljno mjesta. Četiri naslova u nizu, od Treće ŽBL do Druge HBL, put je koji su Bluzeri prošli u svega četiri sezone.    

"Rekao sam također kako ćemo, ako osvojimo Treću HBL, brzo i do Prve lige. Sada smo drugoligaši, pa ako odmah i ne osvojimo još jedan naslov prvaka, kroz dvije-tri godine sigurno ćemo u Prvu ligu", najavio je Bašić nove radosti za jedinog županijskog predstavnika u drugoligaškom društvu. 

Dugo je Povljana bila nositelj kvalitete boćanja u Zadarskoj županiji, ali se u simbolici njezinog ispadanja iz Druge lige i uzleta Vira krije nova boćarska priča. Dio te simbolike ide i na račun sudbine benkovačkog Velebita, dugogodišnjeg trećeligaša, i prvog prvaka Hrvatske, splitske Nade – koje su Virani pobjedama u posljednja dva kola izravno gurnuli u županijsku ligašku stvarnost. No, jedno je sudbina onih koji odlaze, a drugo šampiona. Tako je s posljednjom izbačenom boćom na utakmici, kojom je kapetan Ante Kapović pogodio bulina za pobjedu trojki i konačnih 19-3, sve na trenutak stalo. Bio je to kraj fantastične sezone okrunjene s 11 utakmica bez poraza u nizu (deset pobjeda), ili cijele proljetne polusezone u kojoj je Vir dominirao. Trenutak slave, inspiracije, rađanja boćarske Dinastije bez premca i dosanjani san generacija virskih boćara. Zato je i više nego prigodno posljednju utakmicu u sezoni Vir nastupio u majicama s natpisom "BK Vir, prvaci 2018. Zvir". 

Evo tko su ti boćarski asovi ili "zviri": Darko Bašić (predsjednik), Igor Vučetić (voditelj), Ante Kapović (kapetan), Milivoj Liverić, Nediljko Buškulić, Toni Kapović, Luka Buterin, Ante Nemarić, Željan Soldo, Zoran Marko Kokić, Božo Deša, Marjan Bukvić i Antonio Bilosnić. Stručni stožer: Marino Radović i Robert Bašić.  


Reci što misliš!