Događaji

akcija čišćenja

Virski lovci uz pomoć Čistog otoka saniraju otpadom devastirani prirodni krajolik otoka Vira

Virski lovci uz pomoć Čistog otoka saniraju otpadom devastirani prirodni krajolik otoka Vira
Kažimir Škrbić

Prva od nekoliko planiranih akcija čišćenja prirodnog ambijenta jugozapadnog dijela otoka Vira održala se jutros na padinskim predjelima Srpljice.

Gomile raznog građevinskog otpada, odbačena drvena građa i staklena vuna, madraci, boce, ostaci hrane, konzervi, mnoštvo plastike i drugi nezakonito odloženi otpad – počistili su lovci i prijatelji Lovačkog društva Zec iz Vira uz pomoć komunalnog poduzeća Čisti otok.

Bačeni otpad nikad nije lijep prizor, a brojne gomile odbačenog smeća uz protupožarne putove te u autohtoni pejzaž prepun zaštićenih i strogo zaštićenih biljnih vrsta poput virskih orhideja i perunika, ekološki su zločin i grijeh prema prirodi.

- Strašno je vidjeti tolike gomile smeća. Prvo smo ih uočili na lovištima, ali ih je sada sve više, posebno unutar prirodnih i netaknutih zona na otoku. To što se radi s otpadom nije normalno – rezignirano kaže predsjednik LD Zec Igor Kapović.

Područje Srpljice, Meke i padine podno Bandire i Barbenjaka, mjestimično su ispunjene naslagama otpada, ali bolje nije ni na drugim dijelovima – kod Lanterne, oko Crvene stijene i Lozica. Nažalost, nema čega nema: cigli, kamenih blokova, armature, plastike u svim oblicima, televizora, putnih torbi, crjepova, dotrajalih tepiha, starih kreveta, pa čak i cijelih kuhinja.

Virski lovci uz pomoć Čistog otoka saniraju otpadom devastirani krajolik otoka Vira

- Siguran sam da otpad ne bacaju domaći ljudi. Ljudi koji žive u Viru to neće napraviti ni sebi niti susjedu – dodaje Kapović zabrinut zbog stanja na otoku koji se nakon blagdana preko noći pretvorio u odlagalište otpada.

Koliko god iz Čistog otoka i Komunalnog redarstva Općine Vir upozoravali na činjenicu kako je bacanje otpada u prirodni ambijent, ili bilo koje drugo mjesto koje nije predviđeno odlaganje, nezakonit čin za koji su predviđene visoke novčane kazne, divlji deponiji „epidemijski“ niču jedan za drugim.

Nije pomogao ni lanjski slučaj na Torovima kada je jednoj državljanki EU izrečena kazna od 1.350 eura, jer je u okoliš bacila oko kubik kartonskog i najlonskog otpada.

Kazne za nezakonito odlaganje otpada propisane su Zakonom o gospodarenju otpadom, a za fizičke osobe kreću se u rasponu od 1.350 do 13.275 eura, dok je za pravne osobe predviđena kazna od 2.700 eura do 26.550 eura.

Novčane kazne su visoke i trebale bi demotivirati ekološki nesavjesne građane, pa u Čistom otoku i općinskom Upravnom odjelu za prostorno uređenje, graditeljstvo i komunalno gospodarstvo poručuju da se poštuju zakonske odredbe i Odluka o komunalnom redu Općine Vir.

Postoje također uz autohtoni virski krajolik znakovi obavijesti i upozorenja o primjeni zabrane kampiranja, ali i odlaganja otpada, što praktički znači da se na širem području od Torova prema Lanterni i uz virski prsten ne smije kampirati ili bilo što raditi, odnosno na bilo koji način mijenjati autohtoni pejzaž. Današnju akciju odradili su Željko Soldo i Domagoj Begonja iz Čistog otoka te virski lovci i prijatelji LD Zec: Igor Kapović, Denis Vučetić, Igor Vučetić, Željko Radović, Kristijan Bašić, Branko Dabičić, Šime Dabičić, Ivica Čustić i Marin Deur.

- Svi smo odvojili svoje slobodno vrijeme kako bi pristupili ovoj akciji čišćenja te ukazali na važnost očuvanja virskog ambijenta – kaže predsjednik Kapović napominjući kako je podno Bandire i rta Rastovac podignuta rampa kako bi se spriječio ulaz vozila u kojima se prenosi otpad.

- Tko god treba ulaz na to područje može nam se slobodno javiti, a nakon 1. svibnja rampa će biti podignuta do 1. rujna. Prolaz smo onemogućili zbog mogućeg izazivanja požara i bacanja otpada u prirodu – poručuje Kapović i najavljuje kako će se sljedeće nedjelje nastaviti akcija čišćenja otoka.
 


Reci što misliš!